Najnovije vesti

PROTESTI NASTAVLJENI I U LONDONU, DŽONSON PORUČIO: Ubistvo Flojda je skandalozno i neoprostivo!
Foto: EPA/PIPPA FOWLES / DOWNING STREET

osuda britalnosti u sad

PROTESTI NASTAVLJENI I U LONDONU, DŽONSON PORUČIO: Ubistvo Flojda je skandalozno i neoprostivo!

Planeta

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je danas "skandaloznom" i "neoprostivom" smrt Afroamerikanca Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, pozivajući demonstrante da protestuju "na zakonit i razuman način" uoči više okupljanja najavljenih u Londonu.

"Mislim da je to što se dogodilo u SAD skandalozno i neoprostivo... Svi smo to videli na našim ekranima i potpuno razumem što su ljudi iskoristili svoje pravo na demonstracije. Takođe verujem da se demonstracije moraju odvijati na zakonit i razuman način", izjavio je Džonson u parlamentu. 

foto: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Smrt Džordža Flojda je pokrenula proteste i talas nasilja u gradovima SAD i drugim zemljama.

Flojd je umro 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo, Derek Čuvin kleknuo na vrat i držao ga tako skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.  

foto: AP / Matt Dunham

Demonstracije su danas najavljene u londonskom Hajd parku, dok je jedno udruženje za borbu protiv rasizma pozvalo demonstrante da kleknu ispred svojih kuća, uz pridržavanje pravila o fizičkoj distanci zbog pandemije korona virusa. 

Najmanje 23 osobe uhapšene su u nedelju na protestu ispred Ambasade SAD u Londonu.

Kurir.rs / Beta,  Foto: EPA/Pippa Fowles/Downing street 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...