KOMEMORACIJA TRAGIČNO STRADALOM FLOJDU: Veliki broj poznatih ličnosti, aktivista i građana se okupio u Mineapolisu
Foto: AP

al šarpton predvodio molitvu

KOMEMORACIJA TRAGIČNO STRADALOM FLOJDU: Veliki broj poznatih ličnosti, aktivista i građana se okupio u Mineapolisu

Planeta -

Hiljade ljudi okupile su se danas u Mineapolisu na komemorativnom skupu za Džordža Flojda, crnca čija je smrt prilikom brutalnog hapšenja podstakla talase demonstracija koje se šire Amerikom, uprkos pandemiji korona virusa i kampanji za predsedničke izbore.

"Video sam Amerikance različitih rasa i uzrasta, jedne uz druge, kako zajedno marširaju i dižu glas", rekao je sveštenik Al Šarpton, tv-komentator i aktivista za građanska prava koji će predvoditi molitvu.

On je za pohvalio jedinstvo demonstranata protiv policijske brutalnosti.

"Na prekretnici smo", dodao je.

foto: AP

Mnoge poznate ličnosti su prisustvovale skupu. Velečasni Džesi Džekson je ušao i molio se nekoliko trenutaka iznad Flojdovog kovčega. Drugi su sledili, a među njima i senatorka Minesote Ejmi Klobučar. Među prisutnima su i članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Ilhan Omar, Šila Džekson Li, Ajana Presli i Džojs Biti, reperi T.I, Ludakris i Tariz Gibson, komičari Kevin Hart i Tifani Hediš i drugi.

foto: AP

Posle prve službe Flojdovo telo će biti prebačeno u Reford u Severnu Karolinu, državu gde je rođen pre 46 godina, gde će u subotu njegov kovčeg dva sata biti izložen javnosti i kasnije će biti održana privatna služba u subotu.

foto: Profimedia

Komemoracija će biti održana i u ponedeljak u Hjustonu gde je odrastao i živeo najveći deo života. Moguće je da će službi prisustvovati očekivani predsednički kandidat demokrata Džo Bajden i druge poznate ličnosti. Posle toga će biti obavljena privatna sahrana. Zbog korona virusa crkva će bit ograničena na 20 odsto kapaciteta i posetioci će morati da nose maske.

foto: AP

Protesti širom SAD, uprkos policijskom času, traju već devetu noć zaredom, a pojedini su prerasli u nasilje pa je predsednik Donald Tramp zapretio da će na ulice poslati vojsku.

Demonstracije su danas nastavljene nakon što je tužilaštvo podiglo nove optužnice protiv bivših policajaca u Mineapolisu, koji su umešani u Flojdovo ubistvo.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track