PROTESTI U SAD: Demonstranti krenuli na Belu kuću, Tramp otkazao pojavljivanje u javnosti (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/SARAH SILBIGER

iz minuta u minut

PROTESTI U SAD: Demonstranti krenuli na Belu kuću, Tramp otkazao pojavljivanje u javnosti (VIDEO)

Planeta -

Već nekoliko dana zaredom u SAD besni protesti i nemiri zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. On je prilikom hapšenja bio izložen policijskoj brutalnosti, što je zabeležno i na snimku koji je obišao svet. Nakon toga je preminuo, a njegova smrt je izazvala bes građana ne samo u Americi, već i drugim zemljama sveta.

DEMONSTRANTI KRENULI NA BELU KUĆU

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras na ulicama Vašingtona u blizini Bele kuće na protestu protiv rasizma povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Skupu se pridružila tamnoputa gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer (Muriel Bowser) koja je u petak deo jedne ulice preimenovala u Trg "Black Lives Matter" (Životi crnaca su važni) što je slogan pod kojim se održavaju protesti širom sveta.

Neke grupe demonstranta su krenule u šetnju do Bele kuće, gde američki predsednik Donald Tramp provodi dan bez događaja u javnosti.

Druga grupa demonstranata prošetala se do Ministarstva odbrane i sedišta američke federalne policije FBI, skandirajući da je "Ćutanje belaca nasilje" i "Ruke gore, ne pucaj".

POLICAJCI IZ BAFALA PUŠTENU IZ PRITVORA

Dvojica policajaca, koji su optuženi za napad na 75-ogodišnjeg demonstranta tokom protesta u Bafalu, puštena su na slobodu bez kaucije.

Policajci Robert Mekejb i Aron Torgalski, koji su se predali jutros policiji, nakon što je u javnost procureo snimak na kojem se vidi kako guraju starijeg demonstranta tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, izjasnili su se da nisu krivi.

Tužilac Džon Flun rekao je da su policajci, koji su suspendovani u petak bez prava na platu, prekoračili ovlašćenja, prenosi Glas Amerike.

Na snimku se vidi muškarac, koji je identifikovan kao Martin Gudino, kako prilazi policijacima. Dvojica policajaca ga potom odguruju i on udara glavom o beton. Na snimku se vidi i krv, kao i kako jedan policajac pokušava da proveri kako je povređeni muškarac, dok ga drugi požuruje da nastavi da hoda.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je da u onome što je on video na snimku ima elemenata krivičnog dela.

"Videli smo nešto užasno i odvratno i verujem nezakonito", rekao je Kuomo.

Svih 57 pripadnika policije u Bafalu, ogorčeni zbog suspenzije svojih kolega, napustili su jedinicu za demonstracije a u znak podrške dvojici policajaca.

Gudino nije bio dostupan za komentar, ali je u stabilnom stanju. Džon Vašington, jedan od organizatora protesta koji poznaje Gudina decenijama, kaže da je on aktivista u borbi za klimatske promene, dostupne uslove života i protiv policijske brutalnisti.

"Radim ovo već 10 godina, ne pamtim protest na kojem nije bio Martin. Za šta god da samo protestovali on je bio sa nama", rekao je Vašington.

HILJADE DEMONSTRANATA OPET NA PROTESTU U VAŠINGTONU

Hiljade demonstranata okupilo se na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu, dok se demonstracije zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda 12. dan zaredom nastavljaju širom SAD.

Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Šef vašingtonske policije Piter Njušam rekao je ranije danas da nadležni očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu." Neki aktivisti na društvenim mrežama najavili su da će protest okupiti oko milion građana, dok lokalni mediji očekuju dolazak desetine hiljada ljudi.

Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija.

Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa, prenosi Rojters.

SUD U DENVERU ZABRANIO POLICIJI UPOTREBU SUZAVCA

Okružni sud u Denveru zabranio je policiji da koristi suzavac, gumene metke i drugo nesmrtonosno oružje i sredstva protiv učesnika građanskih protesta u glavnom gradu države Kolorado, izvestio je Rojters.

Ova privremena sudska zabrana je doneta nakon tužbe koju su Okružnom sudu prekjuče podneli predstavnici protesta žaleći se da policija prekomerno koristi silu tokom građanskih demonstracija izazvanih brutalnim policijskim ubistvom nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom rutinske intervencije policajaca u Mineapolisu.

Tokom protesta u Denveru najmanje jedna ženska osoba pretrpela je tešku povredu oka koju joj je naneo policajac.

POLICIJA ZABRANILA I TREĆI PROTEST PROTIV RASIZMA U PARIZU

Policija u Parizu zabranila je treći protest protiv policijske brutalnosti i rasizma koji je bio planiran za danas.

Kao razlog za zabranu policja je navela rizik od širenjakoroan virusa i zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja društvenih nemira, prenosi AP.

U odluci se napominje da je merama protiv širenja zaraze zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi.

Stanovnici Pariza su preko društvenih mreža pozvani da se okupe danas popodne ispred Ajfelove kule.

Pariska policija je prethodno zabranila još dva skupa planirana za danas ispred američke ambasade.

PROTEST PROTIV RASIZMA U AUSTRALIJI UPRKOS ZABRANI

Prvi od nekoliko najavljnih protesta protiv rasizma u Australiji, pod sloganom "Važan je i crni život", počeo je u Sidneju urpkos mogućim sukobima demostranata i policije zbog sudske zabrane masovnih okupljanja i rizika od širenja korona virusa.

Kako navodi AP, u Adelejdu, gradu na jugu Australije, održan je prvi protest Australijanaca povodom rasistički motivisanog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom rutinske intervencije u Mineapolisu, u SAD.

Ovakvi potesti planirani su i u Sidneju, međutim, sudija Vrhovnog suda države Novi Južni Vels Des Fejgan juče je presudio da demonstracije nisu dozvoljene zbog rizika od širenja korona virusa.

"U normalnim okolnostima, bez zdravstvenog rizika, niko ne bi osporio pravo na demonstracije", izjavio je sudija Fejgen.

Okupljanja na otvorenom prostoru u Sidneju ograničena su na 10 ljudi, odnosno 50 na sahranama, u verskim objektima, kafeima i restoranima.

PILOT AVIONOM ISCRTAO UZDIGNUTU PESNICU ZA DŽORDŽA FLOJDA

Pilot Dimitri Neonakis nalikao je jedinstveni simbol u znak sećanja na Afroamerikanca Džordža Flojda, prateći putanju leta u obliku podignute pesnice iznad kanadske provincije Nova Škotska.

Neonakis je rekao da je izabrao podignutu pesnicu jer je to simbol antirasističkog pokreta.

"Svi moramo da se oglasimo i moramo to da okončamo. Nema granica kada je reč o rasizmu", istakao je pilot.

Neonakis je iscrtao mapu u obliku pesnice koristeći aplikaciju, a zatim avionom pratio liniju, prenosi CNN.

Kaže da mu je trebalo dva i po sata da brzinom od 240 kilometara na sat obleti crtež.

foto: AP / Jae C. Hong

POLICIJA U MINEAPOLISU VIŠE NEĆE MOĆI DA GUŠI UHAPŠENOG

Gradsko veće Mineapolisa donelo je odluku o zabrani gušenja osobe prilikom policijskog hapšenja nakon ubistva pre 10 dana Afroamerikanca Džordža Flojda kada mu je policajac duže od osam minuta kolenom pritisako vrat.

Ograničena je i upotreba sredstava za razbijanje demonstracija i zatražena veća transparentnost u radu policije.

"Ovo je trenutak kad možemo da potpuno promenimo način delovanja policije", rekao je gradonačelnik Džejkob Frej, prenosi CNN.

On je dodao da je u prošlosti bilo problema sa uvođenjem ovakvih promena ali da se sada one mogu sprovesti.

U VAŠINGTONU DANAS VELIKE DEMONSTRACIJE POVODOM FLOJDOVE SMRTI

Vašington se sprema za velike proteste najavljene za danas, posle višednevnih demonstracija u prestonici i celoj zemlji zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, kome je policajac tokom privođenja skro devet minuta klečao na vratu.

Šef vašingtonske policije Piter Njušam, izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

On je izrazio očekivanje da će na proteste "doći isti mirni demonstranti koji dolaze da primene svoje pravo iz Prvog amandmana u Vašingtonu", prenosi Glas Amerike.

Iako se danas očekuju masovne demonstracije, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Breg u Severnoj Karolini, nakon što je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer pozvala predsednika Donalda Trampa ga da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Vašingtona".

Te trupe su bile raspoređene u Virdžiniji nadomak Vašingtona ali nisu ulazile u grad tokom protesta.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track