ROTŠILDI IMAJU 500 BILIONA DOLARA I KONTROLIŠU 80 ODSTO FINANSIJA: Moćna porodica konačno raskrinkana, evo šta je istina
Foto: Profimedia

provereno

ROTŠILDI IMAJU 500 BILIONA DOLARA I KONTROLIŠU 80 ODSTO FINANSIJA: Moćna porodica konačno raskrinkana, evo šta je istina

Planeta -

Podaci koje odražavaju staru glasinu o nezamislivom nagomilanom globalnom bogatstvu porodice Rotšild smatraju da vrede 500 biliona dolara i da drže više od 80 odsto ukupnog svetskog bogatstva.

Iako su Rotšildi zaista veoma bogati, tvrdnje o njihovoj neto vrednosti su grubo preuveličane.

Teorije zavere vezane za porodicu Rošild datiraju iz 18. veka, a bogatstvo porodice u velikoj meri je odgovorno za antisemitsko uverenje da „Jevreji kontrolišu svetsku opskrbu novcem“. Rotšildi su često povezani sa teorijama o iluminatima, novom svetskom poretku i drugim grupama mračnog novca koje navodno vuku konce struke svetskih vlada, a Rotšildi su krivi za sve, od početaka ratova za ličnu korist do finansiranja holokausta do atentata Američki predsednici.

Skeptoid je ušao u istoriju porodice Rothšild u 2012. godini, primetivši da:

Najveći od ovih finansijskih aduta bio je Majer Amšel Rotšild, rođen 1744. godine u jevrejskom naselju u Frankfurtu. O njegovom ranom životu se ne zna mnogo, jer je to bila jedna od desetina hiljada marginalizovanih, prognanih porodica. Ali kad je odrastao, postao je pripravnik u maloj banci u Hamburgu, gde je naučio zanat. Vraćajući se u Frankfurt sa 19 godina, ponudio je svoje usluge bankarstva na skroman način, počevši od trgovine retkim kovanicama i povezanim ulaganjima. Bio je energičan, pametan i najviše od svega je bio karizmatičan. I bio je pametan, tražio je bogatu klijentelu i družio se sa plemstvom kad god je mogao. Do 40. godine učvrstio je svoj najvažniji poslovni kontakt: Landgrave Vilijam, izabranik Hesena, jedan od samo malog broja plemića ovlaštenih da izaberu svetog rimskog cara. Kada je Vilijam bio mlađi, bavio se trgovinom retkim kovanicama s Majerovim ocem, i tako su se njih dvoje uvek poznavali. Kada je Vilijam nasledio ogromno bogatstvo svog oca, njegovo prijateljstvo sa Majerom Rotšildom omogućilo je Majeru da započne s obavljanjem većih međunarodnih transakcija.

To je tačka u kojoj se Rotšild ime prvi put uključilo u manipulaciju novcem iza kulisa ratova. Majer je čvrsto vjerovao u porodični posao i insistirao na korištenju vlastitih sinova - do tada je imao pet godina - kao svojih poslovnih partnera. Ono što je učinio sljedeće postao je uzor mnogim moćnim jevrejskim finansijerima koji su sledili: Instalirao je svakog od svojih pet sinova kao svoje agente u pet glavnih finansijskih centara Evrope: najstarijeg Amšel Majer Rotšilda u Frankfurtu, Salomona Majer Rošilda u Beču, Nathana Majera Rotšilda u Londonu, Kalmana Majer Rotšild u Napulju i najmlađi Jakob Maier Rothšild u Parizu.

Iako je porodica Rotšild stekla veliko bogatstvo od 1700-ih, problematične su tvrdnje da imaju neto vrednost od 500 biliona dolara ili da poseduju 80 odsto svetskog bogatstva.

Po jednom, procenjeno je da je celokupno svetsko bogatstvo u 2015. godini samo 250 biliona dolara, što je polovina onoga što su Rotšildovi roditelji navodno posedovali.

Globalno bogatstvo je dostiglo 250 biliona američkih dolara u 2015. godini, nešto manje nego godinu dana ranije, zbog negativnih kretanja kursa. Međutim, osnovni trendovi bogatstva uglavnom ostaju pozitivni, navodi se u godišnjem „Izveštaju o globalnom bogatstvu“ Instituta za istraživanje Credit Suisse.

Takođe, Rotšildi su započeli sticanje svog bogatstva u 1700-ima, i od tada je porodica rodila stotine potomaka, tako da više nema centralizovanog bogatstva porodice Rotšild. Najbliža stvar kompanije „Rotšild Famili“ u 2016. godini je Rotšild Group, multinacionalna kompanija za investiciono bankarstvo, ali ta firma sama po sebi ne donosi gotovo dovoljan prihod da bi potkrepio potraživanja o bogatstvu porodice. Godišnji prihod Rotšild grupe iznosio je oko 500 miliona dolara. Za poređenje, najveća svetska kompanija, Valmart, ima godišnji prihod od skoro 500 milijardi dolara.

Takođe treba napomenuti da je samo jedan član porodice Rotšild uvršten na Forbsovu listu svetskih milijardera: Benjamin de Rotšild, koji je rangiran na broju # 1121, sa neto vrednosti od 1,61 milijardi dolara.

Iako je porodica Rothschild sigurno bila jedna od najznačajnijih svetskih finansijskih sila u vekovima prošlosti, oni više nemaju isti uticaj na globalne poslove.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track