STAVILI LISICE DEČAKU (8) JER JE NOSIO ŠTAP: Nasilno ponašanje policije u SAD, istražuju se pritužbe na njihov rad
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

njujork

STAVILI LISICE DEČAKU (8) JER JE NOSIO ŠTAP: Nasilno ponašanje policije u SAD, istražuju se pritužbe na njihov rad

Planeta -

Prema izveštaju njujorškog Gradskog odbora za reviziju žalbi (CCRB), gradske agencije koja istražuje i donosi nalaze o pritužbama zbog nedoličnog ponašanja policije, među optužbama za nesavesno postupanje nalazi se i podaci da je policija stavila lisice 8-godišnjem dečaku jer je nosio štap, zaustavila i pretražila 11-godišnjeg afroamerčkog dečaka, jer se rukovao i pritisnula uz ogradu 17-godišnjeg Afroamerikanca jer je nosio ranac.

Ovo su samo neke od nekoliko nedavno utemeljenih optužbi za nesavesno postupanje koje su pokrenute protiv službenika policijske uprave u Njujorku navodi se u izvešću. Spomenuti izveštaj objavljen je juče, a analizira 112 pritužbi prilikom postupanja s mladim stanovnicima Njujorka od januara 2018. do juna 2019, piše CNN.

foto: AP/Travis Long The News & Observer

Prema izveštaju CCRB-a, od 112 istraženih pritužbi mogućeg policijskog nasilja nad mladima, 29 odsto je potkrepljeno, što znači da su utemeljene na dokazima. 42 odsto je bilo neutemeljeno, što znači da nije bilo dovoljno dokaza pomoću kojih bi se utvrdilo da li je bilo nedoličnog postupanja.

13 odsto optuženih je oslobođeno, što znači da je zabeležen incident, ali nije bilo nedoličnog ponašanja, a 10 odsto je bilo neutemeljeno, odnosno otkriveno je da do navedenog incidenta nije ni došlo.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

8-godišnjak sa štapom

U martu 2018. grupa afroameričkih dečaka i Latinoamerikanaca starosti od 8 do 14 godina šetala se prema svojim kućama, razgovarala i smejala se. Neki od njih igrali su se štapovima koje su pokupili sa zemlje, navodi se u izveštaju CCRB-a.

Ubrzo im je prišlo više policijskih automobila. Policajci su izašli iz vozila, a jedan od njih je izvukao pištolj i rekao dečacima da stanu uz zid. Oni su ih poslušali, a policajci su ih pretresli. Mada kod njih nisu našli oružje, policija je odlučila da povede osmogodišnjaka i 14-godišnjaka u stanicu i procesuirala ih zbog izazivanja nereda jer su trčali po ulici sa štapovima.

U celokupnom incidentu učestovalo je osam do 10 policijskih vozila, odnosno 10 do 16 policijskih službenika, navodi se u izveštaju.

Tokom istrage događaja, dva su službenika izjavila kako su zaustavili grupu jer su dobili dojavu da je grupa 20-godišnjih Latinoamerikanaca s mačetama i palicama ganjala drugu grupu. Međutim, policajci nisu dali usklađene izjave o tome šta su deca radila pre nego što su ih zaustavili i pretražili.

CCRB je nakon istrage preporučio procesuiranje dvojice policajaca.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track