KIMOVA DRŽAVA NA IVICI KOLAPSA: Novi izveštaj UN šokirao! Jedno od rešenja diktatora je upotreba nuklearnog naoružanja!
Foto: Printscreen Youtube

brutačno

KIMOVA DRŽAVA NA IVICI KOLAPSA: Novi izveštaj UN šokirao! Jedno od rešenja diktatora je upotreba nuklearnog naoružanja!

Planeta -

Sredinom 1990-ih Severna Koreja je doživela manjak hrane za koji se veruje da je odneo tri miliona života.

Komunistička azijska zemlja je jedina u svetu koja nije prijavila slučajeve infekcije koronavirusom Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

UN-ov stručnjak za ljudska prava upozorio je u utorak na "široku nestašicu hrane i neuhranjenost" u Severnoj Koreji, pogoršanu pet meseci dugim zatvaranjem granica s Kinom i restriktivnim merama protiv koronavirusa.

Thomas Ojea Kuintana, specijalni izvestilac za ljudska prava za Severnu Koreju, pozvao je Savet Bezbednosti UN-a da "razmotri sankcije" izrečene toj izolovanoj zemlji kako bi se osigurale isporuke hrane.

Sredinom 1990-ih Severna Koreja je doživela manjak hrane za koji se veruje da je odneo tri miliona života. Komunistička azijska zemlja je jedina u svetu koja nije prijavila slučajeve infekcije koronavirusom Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ali pandemija je Severnoj Koreji donela "drastične ekonomske poteškoće", upozorava Ojea Kuintana, navodeći pad od 90 odsto u trgovini sa susednom Kinom u martu i aprilu.

On je dodao da su "izgledi za dalje produbljivanje nestašice hrane i nesigurnost hrane alarmantni".

„Postoje izveštaji o povećanju broja beskućnika u većim gradovima, uključujući decu, a cene lekova su naglo skočile. Sve veći broj porodica jede samo dva puta dnevno ili jede samo kukuruz, a neke gladuju“, rekao je.

U ranijim analizama stanja u Severnoj Koreji, kao jedno od rešenja za skretanje pažnje sa velike gladi, jeste i ponovno zveckanje nuklearnim naoružanjem.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track