NISU MOGLI VIŠE DA ĆUTE! Javno PROZVALI SOROŠA i sad im prete KAZNAMA: Milijarder stoji iza protesta u Americi!
Foto: AP

republikanci rešili da progovore

NISU MOGLI VIŠE DA ĆUTE! Javno PROZVALI SOROŠA i sad im prete KAZNAMA: Milijarder stoji iza protesta u Americi!

Planeta -

Više republičkih zvaničnika u Teksasu pod vatrom je zbog postova na društvenim medijima koji sugerišu da Džordž Soroš stoji iza protesta izazvanih smrću Džordža Flojda od strane policije Mineapolisa.

Teksas Tribjun je objavio da je Su Piner, predsjedavajuća Republikanske stranke u okrugu Komal, prošle nedelje na Fejsbuku podelila post sa Sorošovom slikom pored teksta koji glasi: „Plaćam bele policajce za ubistvo crnaca. A onda plaćam crnim ljudima da se pobune jer rasni ratovi drže ovce u toru.”

Sid Miler, teksaški komesar za poljoprivredu, takođe je više puta objavljivao o Sorošu u poslednje dve nedelje, uključujući i Fejsbuk post 31. maja gde tvrdi da su demonstranti „domaći teroristi koje je Džordž Soroš organizovao i platio da bi dodatno podelili našu zemlju“.

Lin Tejnert, predsjedavajuća stranke u okrugu Šakelford, podelila je sliku Soroša uz ovo: „Pandemija ne funkcioniše. Započnite rasne ratove.”

Još tri republikanska predsednika okruga podelili su oglas koji tvrdi da će Soroš platiti 200 dolara svakom ko se prijavi kao „profesionalni anarhista“. Fejsbuk je slike označio kao lažne na čitavoj platformi.

“Ovo rade godinama”, rekao je Abi Rahman, portparol Teksaške demokratske stranke, “Sada ljudi počinju da vide kakvim se teorijama zavere oni bave, vide koliko su odvratne i odbojne.”

Teksaški guverner Greg Abot pozvao je prošle nedelje da dve republikanske predsednice okruga podnesu ostavku zbog razmene teorija zavere o protestima. I predsednik državne Republikanske stranke, rekao je u petak da bi pet zvaničnika koji su širili takve teorije trebalo da podnesu ostavku, rekavši da njihovi komentari “ne odražavaju” vrednosti stranke.

Prema Ligi protiv klevete, „agresivni jezik prema Sorošu je eksplodirao na društvenim medijima“ od kada su protesti zbog Flojdove smrti odjeknuli širom zemlje. Negativni tvitovi o milijarderu porasli su sa 20.000 na dan 26. maja na 500.000 dnevno 30. maja.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track