NAPALI STUDENTA I STUDENTKINJU TOKOM PROTESTA: Još dva policajca iz Altante dobila otkaz zbog prekomerne sile (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/11Alive

AMERIKA

NAPALI STUDENTA I STUDENTKINJU TOKOM PROTESTA: Još dva policajca iz Altante dobila otkaz zbog prekomerne sile (VIDEO)

Planeta -

Još dva policajca u Atlanti dobila su otkaz zbog upotrebe "prekomerne sile" nad studentom i studentkinjom tokom protesta održanog u tom gradu krajem maja, objavila je policija tog američkog grada u sredu.

Loni Hud i Armon Džons više neće raditi u policiji, potvrdio je portparol u saopštenju, što broj podeljenih otkaza policajcima zbog tog incidenta sada povećava na četiri. Dvojica su otpuštena odmah neposredno nakon incidenta.

Šest policajaca je suspendovano, a četiri su dobila otkaz. Protiv njih su podnesene kaznene prijave za upotrebu prekomerne sile, uključujući i korišćenje elektrošokera protiv dvoje mladih studenata Mesiaha Janga i Tanija Pilgrim 30 maja.

"Istraga se nastavlja", potvrdio je portparol policije u Atlanti.

Sve je snimljeno

Policajci su snimljeni kako su u centru grada razbijali prozore vozila u kojem su se nalazile dve osobe, nakon čega su izvukli žensku osobu i upotrebili elektrošoker na muškarcu.

"Bilo je to najgore iskustvo mog života", rekla je dvadesetogodišnja Tanijah Pilgrim dodavši da su se ona i njen prijatelj Mesiah Jang vraćali kući sa protesta kad se incident dogodio.

U incidentu je učestvovalo šest policajaca

Gradonačelnica Keiša Lens Botoms rekla je da ju je snimak uznemirio.

"Kad gledamo snimku, jasno je da je upotreba sile bila preterana. Takođe je jasno da policajac koji je koristio elektrošoker treba da bude otpušten", rekla je Botoms.

Jedan od policajaca napisao je u izveštaju kako je koristio elektrošoker jer nije bio siguran da li su osobe u vozilu naoružane.

"Nisam video njihove ruke, pa sam koristio elektrošoker", navodi.

U ovom incidentu učestvovalo je ukupno šest policajaca. Osim četvorice koji su dobili otkaz, preostale čeka disciplinska mera.

Incident je tek poslednji u nizu snimljenih interakcija među Afroamerikancima i policijom koji neretko završe i smrću - kao u slučaju Džordža Flojda, nenaoružanog crnca kojeg je policija ubila u Mineapolisu, a neredi zbog tog događaja proširili su se SAD-om.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja