STATUE KOLUMBA U SAD NA METI BESNIH DEMONSTRANATA: Rulja ruši spomenike, šutira ih, baca u jezero i skida im glave VIDEO
Foto: Profimedia

NAPETO U AMERICI

STATUE KOLUMBA U SAD NA METI BESNIH DEMONSTRANATA: Rulja ruši spomenike, šutira ih, baca u jezero i skida im glave VIDEO

Planeta -

Statue Kristofera Kolumba oštećene su u Minesoti, Bostonu, Ričmondu i Virdžiniji, jer demonstranti, izrevoltirani zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, nastavljaju da iskaljuju bes prema spomenicima, uključujući statue Konfederacije, za koje smatraju da su simboli rasizma.

Učesnici protesta u američkom Sent Polu, glavnom gradu Minesote, srušili su statuu Kristofera Kolumba sa postolja, prenosi Foks njuz.

​Statua je stajala ispred Kapitola. Na snimcima koje je objavio kanal prikazana je grupa demonstranata koja je nabacila konopac na spomenik i oborila ga na zemlju. Demonstranti su takođe šutirali oborenu skulpturu.

U Bostonu, učesnici protesta su skinuli glavu statui Kolumba preko noći u utorak, a delovi glave pronađeni su u blizini, saopštila je bostonska policija.

Sličan incident sa spomenikom Kolumbu dogodio se u sredu, kada su demonstranti u gradu Ričmond, u američkoj državi Virdžiniji, srušili spomenik i bacili ga u jezero.

Starosedeoci u SAD su pozivali države da Dan Kolumba, koji se slavi drugog ponedeljka u oktobru, zamene Danom starosedelačkih naroda. Indijanci su naveli da je Kolumbovo otkriće Novog sveta dovelo do genocida nad domorodačkim stanovništvom u Americi.

Od kraja maja u mnogim velikim američkim gradovima počeli su protesti i neredi zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja.

Džordž Flojd je preminuo 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Šovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na njegovom vratu, uprkos Flojdovim povicima da ne može da diše.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track