TRAMP SE OBRUŠIO NA HAŠKI SUD: Uveo sankcije zvaničnicima koji istražuju ratne zločine u Avganistanu
Foto: Shutterstock

i za to optužili rusiju

TRAMP SE OBRUŠIO NA HAŠKI SUD: Uveo sankcije zvaničnicima koji istražuju ratne zločine u Avganistanu

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izdao je danas predsedničku naredbu kojom se dozvoljava uvođenje sankcija pojedincima koji su uključeni u istragu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu o mogućim zločinima koje su američke snage počinile u Avganistanu.

Visoki zvaničnik Trampove administracije kratko je prokomentarisao da istragu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) "gura jedna organizacija sumnjivog kredibiliteta", optuživši Rusiju za učešće u toj istrazi.

Izvršna naredba predsednika daje ovlašćenje državnom sekretaru Majku Pompeu da u dogovoru sa ministrom finansija Stivom Mnučinom blokira račune u SAD službenicima MKS koji su uključeni u istragu o američkim zločinima u Avganistanu, kao i da zabrani ulazak u Ameriku tim ljudima.

Nakon što je tužilaštvo u Hagu saopštilo da postoji opravdana sumnja da su u Avganistanu počinjeni ratni zločini, MKS je doneo odluku 2017. godine da zaključak tužilaštva podleže nadležnostima suda.

Osim zločina koji su činili pripadnici talibana i vlasti u Kabulu, sud je naredio istragu i o mučenjima zatvorenika od strane američkih snaga i CIA u Avganistanu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track