POLICIJA BACILA PLEMENSKOG POGLAVICU NA POD I UDARALA GA: Snimak iz Kanade šokirao svet, premijer zatražio istragu VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/Edmonton Journal

dramatično

POLICIJA BACILA PLEMENSKOG POGLAVICU NA POD I UDARALA GA: Snimak iz Kanade šokirao svet, premijer zatražio istragu VIDEO

Planeta -

Video-snimak nasilnog hapšenja domorodačkog poglavice šokirala je Kanadu.

Na snimku se vidi kako je policija Alana Adama, poglavicu plemena Prve nacije Atabaska Čipjuen, srušila na pod i udarala. Incident se dogodio 10. marta u okrugu Fort Mekmuri u Alberti, piše BBC.

Premijer zatražio istragu

Protesti koji zahtevaju policijsku reformu započeli su u SAD-u nakon ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, a zatim su se proširili širom Evrope i Kanade.

Kanadski premijer Džastin Trudo zatražio je na nezavisnu istragu.

Zvaničnica RCMP-ja Brenda Laki prvo je rekla kako ne može sa sigurnošću da kaže ima li sistemskog rasizma u kanadskoj policiji, no u petak poslepodne je objavila saoštenje u kojem je napisala da je "sistemski rasizam deo svake institucije, pa i RCMP-ja".

"Kroz našu istoriju i danas nismo se pravedno ponašali prema drugim rasama i urođeničkom stanovništvu", stoji u saopštenju.

Nevažeća registracija

RCMP je pre objave snimka hapšenja u četvrtak uveče objavio kako su istražili slučaj i kako je deloanje njihovog pripadnika bilo "razumno".

Incident je počeo kad je policajac pristupio Adamu i njegovoj supruzi zbog nevažeće registracije automobila, a u 12 minuta dugom snimku vidi se kako Adam vodi napet i vulgaran razgovor s policajcem.

"Umoran sam od zlostavljanja RCMP-ja", govori on. Spor prerasta u nasilje kad policajac pokuša da uhapsi Adamovu ženu, iskrenuvši joj ruku iza leđa.

Adam tada izlazi iz automobila i gura policajca, nakon čega slede fizički sukob i hapšenje.

Kurir.rs/Index.hr/Hina/BBC

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track