SVE O AUTONOMNOJ ZONI KOJU DRŽE DEMONSTRANTI: Za Trampa su teroristi, a gradonačelnica mu poručila - Vrati se u bunker
Foto: Profimedia

sijetl

SVE O AUTONOMNOJ ZONI KOJU DRŽE DEMONSTRANTI: Za Trampa su teroristi, a gradonačelnica mu poručila - Vrati se u bunker

Planeta -

Možda i najsimboličniju posledicu protesta i nereda u Sjedinjenim Državama zbog rasizma i policijske brutalnosti američka javnost može gledati u Sijetlu.

Tamo je grupa demonstranata zaposela i zauzela, a kritičari tvrde i okupirala nekoliko gradskih blokova u kojem je uspostavila "autonomnu teritoriju" gde ne dopuštaju ulazak policiji.

"Autonomna zona Kapitol Hila" (CHAZ), svojevrsna utopijska komuna kojom navodno upravljaju sami demonstranti, a neke fotografije pokazuju da sigurnost održavaju naoružani automatskim puškama, uspostavljena je nakon što se policija povukla iz tamošnje stanice u ponedeljak uveče nakon žestokih sukoba sa demonstrantima.

"Trampe, vrati se u bunker"

Šest je blokova u gradu od 750 hiljada stanovnika okupirala decentralizovana grupa anarhista koji žele da pokažu kako može da izgleda Amerika bez policije. Zbog toga je svim policajcima u CHAZ zabranjen ulaz, a gradske su vlasti poštovale zahtev demonstranata. Guverner države Vašington u kojoj je Sijetl Džej Insli rekao je da je ova akcija demonstranata "fundamentalno američka i većinom mirna" iako "nedopuštena".

Gradonačelnica Dženi Durkan smatra da se ne radi o anarhistima nego legitimnim demonstrantima koji žele da uspostave bolji svet. Nazvala ih je "patriotama". No, kako svedoče njihovi zahtevi, anarhizam i sentiment protiv same ideje policije dobro opisuju njihovu politiku: traže da gradsko veće ukine policiju u Sijetlu te da se svim policajcima koji su radili uskrati penzija. Traže da "odsad do ukidanja policije svi službenici nose kamere na telima" i da ne nose ni oružje ni palice.

Zahtevaju i autonomiju da sami uvedu "sisteme za borbu protiv kriminala", dakle u prevodu da sami uspostave agencije koje će zameniti policiju. Usto, iako to nema veze s protestima protiv rasizma, žele i određivanje maksimalnih iznosa stanarina u gradu, kao i besplatan fakultet. Demonstranti koji su zaposeli šest blokova bez jasno su profilisanog lidera, a najviše je odjeknuo jedan natpis na barikadi kao poruka onima koji ulaze u CHAZ: "Napuštate SAD".

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je demonstrante-okupatore domaćim teroristima, pa je poručio guverneru i gradonačelnici: "Odmah vratite kontrolu nad svojim gradom. Ako to ne učinite vi, učinit ću ja. Ovo nije igra. Odmah moraju da se zaustavi ovi gadni anarhisti", upozorio je Tramp na Tviteru gradonačelnicu Durkan. Ona mu je odgovorila neka se vrati u svoj bunker referirajući se na to da je bezbednosna služba nedavno Trampa sklonila u bunker ispod Bele kuće zbog nereda u Vašingtonu.

Policija: Kriv je grad

Levica i desnica sasvim drugačije interpretiraju CHAZ. Vašington Post ovako opisuje što se događa u Sijetlu: "Lokalci opisuju atmosferu kao komšijsku zabavu s koncertima i prikazivanjem filmova. Podigli su barikade da automobili ne mogu da prođu. Volonteri daju besplatnu hranu i medicinsku pomoć te odrađuju smene u noćnoj straži."

Desni Foks Njuz pak donosi sasvim drugačiju priču: "Policija Sijetla dobija dojave o naoružanim stražarima u kvartu i o preduzetnicima od kojih se traži da plate demonstrantima ako žele da nastave da posluju. Šefica policije Sijetla optužila je gradske vlasti za popuštanje pod pritiskom javnosti zbog čega su povukli policiju iz stanice u ponedeljak što je otvorilo put okupaciji kvarta."

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track