Najnovije vesti

FRANCUSKIM POLICAJCIMA PREKIPELO, PROTESTOVALI U PARIZU: Ne nazivajte nas rasistima! Pobacali lisice na zemlju! FOTO
Foto: Profimedia

nakon rasnih nereda

FRANCUSKIM POLICAJCIMA PREKIPELO, PROTESTOVALI U PARIZU: Ne nazivajte nas rasistima! Pobacali lisice na zemlju! FOTO

Planeta

Pripadnici francuske policije prošle noći su organizovali protest kod Trijumfalne kapije u Parizu zbog toga što su, kako ističu, organi reda nepravedno optuženi za rasizam i brutalnost.

foto: Profimedia

Kako navodi AP, više desetina policajaca spustilo je svoje lisice na zemlju, a Trijumfalna kapija bila je okružena policijskim patrolnim vozilima sa uključenim rotacionim svetlima. 

foto: Profimedia

Fotografije sa ovog protesta potom su se našle u francuskim medijima i na društvenim mrežama, navodi AP, a slične skupove prošle sedmice su održali i policijski sindikati. 

foto: EPA / Mohammed Badra

Nekoliko sati pre policijskog protesta, najmanje 15.000 ljudi demonstriralo je širom Pariza zbog slučajeva rasno motivisane nepravde i policijskog nasilja prema pripadnicima manjina. 

foto: EPA / Mohammed Badra

Bile su to samo jedne u nizu demonstracija koje su se tokom proteklih sedmica u Francuskoj dogodile posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane belog policajca u Mineapolisu, SAD. 

Kao odgovor na te demonstracije, francuska vlada policiji je zabranila upotrebu zahvata poznatog pod nazivom "kragna" i obavezala se da će iskoreniti rasizam unutar policije. 

foto: EPA/ Mohammed Badra

Tome su se usprotivili policijski sindikati, ističući da policajci moraju da budu u stanju da privedu osumnjičene koji se tome opiru, kao i da će prikazivanje policije kao sistematski rasističke organizacije dovesti do veće napetosti u etnički mešovitim sredinama.

Policijski sindikati naveli su i da se osećaju napuštenim od strane vlade, koju su branili za vreme nasilnih protesta "žutih prsluka" prošle i pretprošle godine.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...