Najnovije vesti

SUPRUGA UBIJENOG AFROAMERIKANCA IZ ATLANTE: Nisam očekivala da ću se probuditi i da se moj muž nikada neće vratiti kući
Foto: Printscreen Youtube/Sky News

POTRESNO

SUPRUGA UBIJENOG AFROAMERIKANCA IZ ATLANTE: Nisam očekivala da ću se probuditi i da se moj muž nikada neće vratiti kući

Planeta

Supruga Rejšarda Bruksa, Afroamerikanca kojeg je policija u Atlanti ubila tokom privođenja pre nekoliko dana, poručila je da je njena porodica razorena i da nikakva pravda to ne može da popravi. Ovo je još jedna uništena crna porodica, rekla je Tomika Miler, majka četvoro dece.

Policija je u petak uveče izašla na teren jer je dobila prijavu da ispred jednog restorana muškarac spava u vozilu koje je parkirano u prolazu. Nakon što je pao na alko-testu, policija je htela da ga privede, a on se, prema podacima iz istrage, opirao hapšenju, prenosi RTS.

U tom trenutku jedan policajac je izvadio omamljivač, ali ga je muškarac, kasnije identifikovan kao 27-godišnji Rejšard Bruks, oteo. Tada su policajci pucali u Bruksa.

Tomika Miler je tako ostala bez muža, a u Atlanti su građani izašli na ulice tražeći pravdu.

Milerova kaže da nikakva pravda neće izlečiti njenu porodicu, jer su ostali bez brižnog oca i muža.

Za njegovu smrt saznala je u subotu ujutru kada su je probudili agenti koji sprovode istragu.

"Nisam mogla da verujem. Nisam očekivala da ću se probuditi i da se moj muž nikada neće vratiti kući", rekla je ona.

Zašto je Bruks počeo da beži

Na snimcima sa nadzornih kamera vidi se kako Bruks trči po parkingu, a policajci ga jure. U jednom momentu Bruks je navodno iskoristio omamljivač koji je oteo. U tom trenutku taj policajac je izvadio pištolj i pucao. Autopsija je pokazala da je dva puta pogođen u leđa.

Tomika Miler je uverena da je Bruks samo želeo da ode kući.

"Voleo je svoju porodicu, želeo je da bude kod kuće s nama. Imao je stvari koje je trebalo da završi. Mogu samo da zamislim o čemu je razmišljao", rekla je Milerova.

"Moja ćerka zna da joj se otac neće vratiti. Moj sin zna da se njegov očuh neće vratiti, ali mlađa deca osećaju da se on ne odaziva kada ga pozivaju sa 'tata, tata, tata'", ispričala je Tomika Miler.

Advokat Milerove Kris Stjuart uporedio je Bruksov slučaj sa ubistvom Džordža Flojda.

"Policija je stavila Džordžu Flojdu lisice, nakon čega je ubijen. Možda je, nakon što je gledao taj snimak, i reakcija Bruksa bila: 'Neću da mi stave lisice'", objasnio je Stjuart mogući razlog Bruksove reakcije.

Milerova, koja je sada samohrana majka, kaže da se oseća kao statistička brojka.

"Sada sama brinem o naše četvoro dece. Ovo nije bio moj izbor, nametnuto mi je kada su mi uzeli muža. To je razorilo moju porodicu i nikakva pravda ga neće vratiti. Još jedna crna porodica je uništena", zaključila je Tomika Miler.

Kurir.rs/RTS/ABC njuz

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...