NEMAČKI PREDSEDNIK PORUČIO SUNARODNICIMA: Ne možemo žaliti smrt Džordža Flojda, a ćutati o rasizmu u našoj kući
Foto: EPA

Frank-Valter Štajnmajer

NEMAČKI PREDSEDNIK PORUČIO SUNARODNICIMA: Ne možemo žaliti smrt Džordža Flojda, a ćutati o rasizmu u našoj kući

Planeta -

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas svoje sunarodnike da budu više samokritični i aktivniji u borbi protiv rasizma rekavši da nema smisla žaliti smrt Džordža Flojda, a ignorisati rasizam "kod kuće".

"Koliko god sa zabrinutošću gledamo SAD, ne možemo žaliti smrt Džordža Flojda i ćutati o rasizmu u našoj zemlji. Nije dovoljno samo ne biti rasista. Moramo biti antirasisti", rekao je predsednik Štajnmajer u Berlinu na diskusiji o rasizmu.

On je ocenio da Nemačka nije uvek i svuda središte tolerancije.

"I ovde su ljudi isključeni, napadaju ih i prete im jer ih neka karakteristika identifikuje kao pripadnika manjine - jer imaju tamnu kožu, nose kipu (jevrejska kapa), mole se u džamiji ili jednostavno izgledaju drugačije od većine", rekao je predsednik Nemačke. Antirasizam se mora, naveo je, učiti, praktikovati i živeti.

"Rasizam zahteva da se protiv njega zauzme stav, da se o njemu razgovara, preduzima akcija i da se kritikuje, a najvažnije je možda i najteža stvar - samokritičnost i samovrednovanje", dodao je.

Zvanično nemačko telo za nadzor borbe protiv diskriminacije saopštilo je da je 2019. primljeno 1.176 pritužbi na rasizam, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Bilo je nekoliko značajnih antirasističkih protesta u Nemačkoj nakon smrti Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track