BRITANCI NAŠLI SPAS OD VIRUSA Da je lek odmah uključen, spasli bismo 5.000 ljudi
Foto: Shutterstock

Korona

BRITANCI NAŠLI SPAS OD VIRUSA Da je lek odmah uključen, spasli bismo 5.000 ljudi

Planeta -

Jeftin i široko dostupan lek deksametazon može da pomogne u spasavanju života pacijenata koji su oboleli od težeg oblika koronavirusa, piše BBC.

Britanski naučnici tvrde čak da je u toj zemlji moglo da bude spaseno 5.000 života da se od početka pandemije u lečenju pacijenata obolelih od kovida upotrebljavao deksametazon. Prema istom izvoru, s obzirom na to da je reč o jeftinom leku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

Inače, deksametazon je dostupan i može da pomogne i da spase živote pacijenata koji imaju teži oblik kovida, piše BBC. Britanski stručnjaci kažu da je lečenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Pomenuti lek, navodi BBC, za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijenata na respiratoru. Kod onih koji su bili na kiseoniku smrtnost je smanjena za petinu. Zajedno s mnogim drugim postojećim lekovima, deksametazon je deo najvećeg svetskog testiranja kako bi se videlo koja terapija najbolje leči kovid.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 59 osoba inficiranih koronavirusom od 5.470 testiranih. Ujedno, tokom istog perioda preminula je jedna osoba, što je ukupno od početka epidemije 256. Istovremeno, na lečenju je još 546 pacijenata, od kojih je 15 na respiratoru.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja, od pojave koronavirusa u Srbiji dosad je testirano ukupno 313.483 osobe, od čega je na koronu bilo pozitivno njih 12.426.

R. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track