KAKO JE FRANCUSKI GRAD POSTAO RATNA ZONA: Iza sukoba Čečena i Arapa ne stoji osveta, već nešto mnogo gore
Foto: Profimedia

policija ne zalazi u ove krajeve

KAKO JE FRANCUSKI GRAD POSTAO RATNA ZONA: Iza sukoba Čečena i Arapa ne stoji osveta, već nešto mnogo gore

Planeta -

Francuski grad Dižon posle žestokog obračuna bandi Čečena i Arapa izgleda kao ratna zona, a iako je izgledalo da se radi o osveti, čini se da je u pitanju borba za teritoriju.

Tokom nekoliko noći zabrinjavajućih nereda, policija je bila prilično nemoćna, a onda je morala da pozove pojačanje jer su Čečeni i Magrebljani zauzeli gradske ulice naoružani svakojakim oružjem.

Pojedine scene su ličile na kadrove iz akcionih filmova, automobili su leteli i prevrtali se, a lokalni meštani su se plašili da izađu iz svojih domova.

Kako prenosi RT, mnoga naselja su "getoizirana" i ostavljena na milost i nemilost kriminalaca, dok se lokalci plaše za sopstvene živote.

foto: EPA

Policija je ostavljena po strani, a narko-bande nameću svoja pravila.

Ne zna se tačan broj Čečena koji živi u Francuskoj, ali se procenjuje da ima oko 15.000 imigranata izbeglih iz ratova 90-ih i početkom 00-ih. Oni su prilično zatvorena zajednica i jedni drugima čuvaju ,leđa. Sa druge strane, tu su i severnoafričke bande, pa je povoda za sukobe mnogo.

Podsetimo, nedavni obračuni su krenuli posle napada na jednog čečenskog tinejdžera. Međutim, novinar, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je to neubedljivo objašnjenje.

"Pogledajte mapu. Dižon se nalazi na narko-ruti. Između droge koja stiže iz Turske, sa istoka, i one koja stiže sa juga, nalazi se u čvoru", rekao je dodajući da su nedavne zaplene kanabisa, čija je ulična vrednost oko 4,5 miliona evra, rezultat borbe oko teritorija.

Mnogi su i ranije očekivali da će doći do porasta nasilja u Dižonu pogotovo posle popuštanja mera protiv koronavirusa.

foto: AP

"Znali smo da će se nešto desiti čim se popuste mere. U delovima grada gde se diluje droga bilo je više automobila nego obično", rekao je jedan od žitelja Dižona.

Javnost, naravno, nije oduševljena reakcijom policije na nedavna dešavanja. Prema anketi koju je sproveo sajt Figaro 90 odsto ispitanika smatra da policija nije brzo i adekvatno reagovala na nasilje.

foto: AP

Pojedinci smatraju da se više vremena provelo u kažnjavanju građana koji nisu poštovali zabrane kretanja i druge mere tokom pandemije koronavirusa, dok su bande slobodno šetale.

Ovakva vrsta kriminala u geotoiziranim područjima Francuske nije novost, ali se čini da situacija izmiče kontroli. Građani strahuju da nasilje u Dižonu neće biti izolovan sluičaj već samo naznaka onoga što će se sve češće događati u budućnosti.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja