Najnovije vesti

RASTU TENZIJE IZMEĐU 2 KOREJE, U CENTRU ZBIVANJA JE KIMOVA SESTRA Uzela je stvari u svoje ruke, ispunila prvu pretnju
Foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

severna koreja

RASTU TENZIJE IZMEĐU 2 KOREJE, U CENTRU ZBIVANJA JE KIMOVA SESTRA Uzela je stvari u svoje ruke, ispunila prvu pretnju

Planeta

U utorak je Severna Koreja raznela zgradu koju je koristila za razgovore sa Južnom Korejom, a uništavanje je naredila Kim Jo-džong, sestra severnojkorejskog lidera Kim Džong-una. 

Ona se ranije postavila kao lider pregovara između dve Koreje aplaudirajući sportistima iz dve države koji su marširali pod zajedničkom zastavom, a sada je očigledno stvar preuzela u svoje ruke.

Sestra lidera Severne Koreje Kim Džong-una je u decembru 2018. godine napravila svoj prvi korak u postizanju političke moći nakon što je postala prva iz svoje porodice koja je nakon Korejskog rata kročila na južnu polovinu korejskog poluostrva.

Noć pre toga ona je došla na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongjangu, sedela je pored južnokorejskog lidera Mun Džae-ina i gledala stotine atletičara kako marširaju pod zastavom ujedinjene Koreje.

Videti je zajedno sa severnokorejskim liderom je značajna stvar međutim odlazak u Plavu kuću, predsedničku rezidenciju u Južnoj Koreji je mnogo značajnija stvar. Obzirom na to da je jedini član severnokorejske vladajuće porodice koji je ušla u dvoranu njihovog ljutog neprijatelja bio je to istorijski momenat.

Time je dokazala da je savršen predstavnik svoje zemlje, urbanog razmišljanja, osim što je napravila prvi korak za kasniji susret njenog brata i Muna ova poseta je pripremila scenu za nešto drugo, prenosi CNN.

Razvoj toga je postao jasan tek u poslednjih nekoliko dana, a ona se istaknula kao najbitnija osoba kada su u pitanju odnosi dve Koreje.

Propagandni baloni, leci i drugi materijali protiv vodstva Pjongjanga koji su ponovo osvanuli na granici ove dve države naljutili su drugu najbitniju osobu u Severnoj Koreji, Kim Jo-džong.

Ona je ovaj čin ocenila kao kršenje sporazuma između Severne i Južne Koreje koji je postignut nakon njenog istorijskog putovanja zbog čega je u utorak naredila da se digne u vazduh zgrada koja je dvema Korejama služila za razgovore.

Zgrada je u potpunosti uništena iako nije bilo žrtava, a naredbom je Kim želela da natera Munovu vladu, kako je kazala, da "skupo plati za svoje zločine."

DA LI IMA MOĆ DA PREUZME LIDERSKU POZICIJU?

Kim Jo-džong preuzima sve značajniju ulogu u upravljanju zemljom i mnogi nedavna dešavanja tumače kao njenu želju da se istakne kao dostojna naslednica svog brata. Od kako je ovog leta Kim Džong-un počeo da misteriozno izostaje iz javnosti zbog, kako se spekuliše, zdravstvenih razloga, Kim Jo-džong je počela da širi svoj uticaj u Pjongjangu.

Oštri potezi protiv Južne Koreje mogu biti deo njenih pokušaja da postigne "revolucionarna dostignuća", mernu jedinicu za liderstvo u zemlji, ocenjuje "NK dejli".

Kim Jo-džong nedostaje vojna pozadina, kojom njen brat može da se pohvali, zbog čega je bila primorana da širi svoj autoritet kroz odeljenje za propagandu i agitaciju, baš kao njen otac kada se borio za poziciju naslednika.

Kako pojedini izvori iz zemlje tvrde, Kim Jo-džong se bori za političku moć propagandnim udarima na Seul koje severnokorejskom narodu može da proda kao "ratne pobede".

Kurir.rs/Klix.ba/CNN/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...