POZNAT JE IDENTITET PRVE ŽRTVE JEZIVOG NAPADA U REDINGU: Bio je dobar i nežan čovek kome je bilo stalo do svakog učenika
Foto: Profimedia

velika britanija

POZNAT JE IDENTITET PRVE ŽRTVE JEZIVOG NAPADA U REDINGU: Bio je dobar i nežan čovek kome je bilo stalo do svakog učenika

Planeta -

U terorističkom napadu u Redingu ubijene su tri osobe, a jedna od žrtava migranta iz Libije je Džejms Furlong, profesor istorije u srednjoj školi Holt u Vokingamu.

U pismu škole objavljenom na Internetu, Furlong se opisuje kao "dobar i nežan čovek" kome je bilo stalo do svakog učenika, prenosi "Indipendent".

"Bio je posvećen i inspirisao je svakog učenika kroz strast prema svom predmetu. Bio je odlučan u nameri da naši studenti razviju kritičku svest o globalnim problemima i na taj način postanu aktivni građani prilikom glasanja", navodi se u saopštenju škole.

Bivši učenici opisali su ga kao "jednostavno najboljeg".

"Zaista je bio neverovatan učitelj. Bio je smešan i ljubazan i istoriju je uvek činio zabavnom i intersantnom. Istorija je uvek bila jedan od mojih najdražih predmeta, sve to zbog gospodina Furlonga", rekla je Džejd Sajmon.

Škola je u ponedeljak otkazala sve časove, ali učenicima će biti dostupni savetnici ukoliko žele da razgovaraju.

Furlong je jedna od tri osobe koje su umrle nakon što su u subotu oko 19 sati izbodene u parku u centru Redinga.

Povodom ubistva profesora Furlonga oglasila se i ogranak Laburističe partije iz Vokingama.

"Njegov gubitak je poražavajući udarac za njegovu porodicu, kolege, učenike, širu porodicu Holta i celu našu zajednicu. Naše misli su sa svima njima".

Policija je identifikovala napadača kao Kairija Sadalaha (25), poreklom iz Libije, koji je registrovan kao tražilac azila.

Iako napad u početku nije tretiran kao terorizam, kasnije u nedelju, istragu su zvanično preuzeli službenici Policije za borbu protiv terorizma jugoistoka, saopštila je policija Doline Temze.

Sigurnosni izvori rekli su da je Sadalah njihovu pažnju skrenuo prošle godine kada su dobili informacije koje su sugerisale da želi da se pridruži islamističkoj grupi na Bliskom Istoku. Međutim, detektivi su rekli da nema dokaza da je još neko bio umešan u napad.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track