VLADIMIR PUTIN PORUČIO: Za nas, građane Rusije, sećanje na Veliki otadžbinski rat, apsolutno je sveto
Foto: EPA / Aleksey Nikolsky / Sputnik /Kremlin Pool

obišao je hram Hristovog vaskrsenja

VLADIMIR PUTIN PORUČIO: Za nas, građane Rusije, sećanje na Veliki otadžbinski rat, apsolutno je sveto

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin obišao je hram Hristovog vaskrsenja, glavni hram ruskih Oružanih snaga, na dan kada je počeo napad nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, i poručio da je za ruski narod sećanje na Veliki otadžbinski rat - apsolutno sveto.

"Za nas, građane Rusije, sećanje na Veliki otadžbinski rat, na sve koji su se borili i poginuli, na sve one koji su činili da približe pobedu, apsolutno je sveto", poručio je Putin tokom posete hramu i muzeju "Put sećanja". To sećanje, istakao je Putin, daje nam snagu da služimo našoj zemlji.

Predsednik Rusije je dodao da vojnici i oficiri Oružanih snaga RF dostojno ispunjavaju svoje zadatke u cilju osiguravanja odbrambene sposobnosti i bezbednosti zemlje.

"Novo pokolenje vojnika i oficira čuva tradicije, dostojno ispunjava sve postavljene zadatke. I mi znamo da su borbena sposobnost o bezbednost zemlje osigurani", poručio je Putin.

Na današnji dan, Dan sećanja i tuge, okrećemo se jednoj od najtragičnijih stranica naše istorije, danu kada je počeo Veliki otadžbinski rat, rekao je predsednik Rusije.

Veliki otadžbinski rat je bio ogromna tragedija koja je odnela milione života, ostavila za sobom ruševine i duboke rane koje ne zarastaju, dodao je on.

Iskušenja ratnog vremena pokazala su neverovatnu snagu i nepokolebljivost našeg naroda, neprolazne primere hrabrosti, istinskog patriotizma i posvećenost zavetima predaka da se čuva i štiti rodna zemlja, rekao je Putin.

"Vječnaja pamjat našim herojima. Klanjamo se do zemlje veteranima. Slava Oružanim snagama Rusije", rekao je Putin. Hram Hristovog vaskrsenja u podmoskovskom parku "Patriot".

To je glavni hram Oružanih snaga Rusije i posvećen je 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu, kao i ratnim podvizima ruskog naroda u svim ratovima koji su zadesili Rusiju.

Moleban u hramu će služiti ruski patrijar Kiril. Svet ove godine obeležava 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track