Najnovije vesti

PESKOV O BOLTONOVIM MEMOARIMA: Ne znam kako je Tramp namerno kasnio, ali Putin nikad nikog ne čeka!
Foto: Profimedia

portparol kremlja

PESKOV O BOLTONOVIM MEMOARIMA: Ne znam kako je Tramp namerno kasnio, ali Putin nikad nikog ne čeka!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp namerno je kasnio na prvi samit s ruskim liderom Vladimirom Putinom u Helsinkiju i čak je rauzmišljao o otkazivanju sastanka, piše u svojim memoarima bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. U Kremlju ističu da njihova služba protokola radi perfektno i da zbog toga Putin nikad nikoga ne čeka.

U memoarima "Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće", koji su od danas u prodaji širom Amerike, Bolton piše o prvom samitu dvojice lidera u Helsinkiju u leto 2018. godine.

On navodi da je američka delegacija obaveštena da je Putinov avion sa zakašnjenjem poleteo iz Moskve.

"Nadao sam se da će to prilično iznervirati Trampa, da će biti oštriji na sastanku, a ne obrnuto. Razmatrali smo zaista i otkazivanje sastanka ako Putin bude dosta kasnio", naveo je Bolton.

Američka delegacija je donela odluku da ih Putin obavezno čeka neko vreme u rezidenciji finskog predsednika gde je trebalo da se održi samit, piše on u knjizi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je komenatrisao Boltonovu knjigu, istakavši da služba protokola radi perfektno da Putin nikada nikoga ne čeka.

"Teško je reći, ne sećam se detalja, da je predsednik tamo nekoga posebno čekao. Ne znam kako je predsednik Tramp namerno kasnio ali naš protokol radi bez greške i Putin nikada nikoga ne čeka", rekao je Peskov novinarima.

Komenatrišući činjenicu da je Tramp zaista došao na sastanka 20 minuta kasnije, Peskov je podsetio da je na sastanku u Helsinkiju učestvovao i finski predsednik.

"On nije ništa manje važan, ali Bolton je to sigurno zaboravio", rekao je Peskov.

Putinov portparol dodaje i da se u Kremlju bez žurbe upoznaju sa Boltonovom knjigom koju karakteriše netipična otvorenost za visoko rangiranog zvaničnika.

"To je Boltonova verzija. Za jednog tako visokog zvaničnika sasvim netipična otvorenost u prenošenju infomacija koje, zapravo, uopšte nisu za prenošenje bilo kome", naveo je Peskov.

Kako je dodao, Bolton je mogao da bude svedok razgovora dvojice predsednika, a i nije morao, zbog čega je potrebno sve izbalansirano procenjivati.

"A drugo, kod nas nije uobičajeno da se prepričava ono o čemu su razgovarali predsednici posebno u onom delu koji nije ni predviđen za javnost. Zato mi to nikada ne komentarišemo", rekao je Peskov.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...