Najnovije vesti

NA VLASTI JE SKORO POLA VEKA I NE PLANIRA ODLAZAK U PENZIJU: Ima 94 godine, a rivali ga zovu ostarelim autokratom VIDEO
Foto: Profimedia

francuska

NA VLASTI JE SKORO POLA VEKA I NE PLANIRA ODLAZAK U PENZIJU: Ima 94 godine, a rivali ga zovu ostarelim autokratom VIDEO

Planeta

U martu je u 36.000 sela i gradova u Francuskoj održan prvi krug izbora za gradonačelnike, a druga runda zakazana je za nedelju, nakon tromesečnog odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Jedan od kandidata je 94-godišnji Andre Trigano, gradonačelnik Pamijea koji je u javnoj kancelariji skoro pola veka i ne planira da skoro ode u penziju.

"Nadam se da neću morati da se ponovo izvinjavam što nisam mrtav", izjavio je on za BBC.

Trigano je bio u vrhu nakon prvog kruga izbora u martu, a ako osvoji i drugi 28. juna, na kraju mandata imaće 101 godinu. Ima i drugih vremešnih gradonačelnika koji se još drže svoje fotelje, uključujući 98-godišnjaka koji se nada reizboru u selu kod Bordoa, ali nijedan nema tako šaroliku pozadinu kao šef Pamijea.

Rođen u Parizu 1925. godine, Trigano je bio tinejdžer tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Policajac koji je živeo u njegovoj zgradi savetovao je Triganovim roditeljima, jevrejskim imigrantima iz Alžira, da pobegnu jer je Gestapo izdao nalog za njihovo hapšenje.

Sklonili su se u planinskom regionu departmana Arjež na jugu Francuske, a mladi Trigano priključio se pokretu otpora. Falsifikovao je dokumenta kako bi pomogao pripadnicima savezničkih snaga – često oborenim pilotima – da pobegnu u Španiju. Hapšen je triput, ali je nekako uspeo da preživi, prenosi Blic.

Nakon rata ostao je na jugu i započeo biznis. Zahvaljujući iskustvima iz perioda okupacije shvatio je da je jedini način da spreči da se užasi rata ponove da okupi ljude različitih nacionalnosti i pozadina na zajednički odmor.

Njegov otac i stariji brat pokrenuli su posao proizvodnje šatora još pre rata, pa je mladi Trigano započeo biznis sa kampovanjem. Ideja je bila da se omoguće jednostavni, zajednički odmori na lokacijama poput Majorke, Krfa i Đerbe u Tunisu. Porodični posao je procvetao, delimično zahvaljujući odluci francuske države sredinom pedesetih godina prošlog veka da poveća plaćeno odsustvo radnika na tri nedelje godišnje.

Prihodi su pomogli Triganu da sakupi kolekciju od 120 “oldtajmera”, uključujući stare modele “Sitroena”, “Kadilaka”, “Rols Rojsa” i jedan “Ekskalibur”. Ali, Trigano je sve više počeo da se zanima za politiku i svoj ćošak Pirineja pretvorio u ličnu političku binu.

Trigano je 25 godina bio gradonačelnik Pamijea, najvećeg grada Arježa koji broji 16.000 stanovnika. Prethodno je 24 godine bio gradonačelnik gradića Mazer, a istovremeno je neko vreme bio i poslanik u nacionalnom parlamentu u Parizu.

On kaže da njegovo lično bogatstvo podstiče poverenje, jer su ljudi manje zabrinuti da će on zloupotrebiti svoju funkciju zbog ličnog profita. Trigano je, međutim, odlučio da se nakon ovakvog staža, u poodmaklim godinama ponovo kandiduje za gradonačelnika jer smatra da i dalje ima mnogo nedovršenog posla, uključujući renoviranje centra Pamijea.

"Svake noći legnem u krevet da bih se ujutro probudio sa desetak novih, sjajnih ideja za grad", kaže on.

Triganovi rivali koriste njegove godine kao argument protiv njega, a dvoje njih je za BBC reklo da je vreme da on ode u penziju.

"Da, uradio je mnogo toga za grad u prošlosti, ali pretvorio se u ostarelog autokratu", kaže vlasnica gradske pekare Merilin Duse, kandidatkinja na izborima.

BBC ukazuje da ovo objašnjava zašto je Trigano rekao da se nada da se neće morati izvinjavati što nije mrtav. Trigano ističe da je učestvovao na 19 različitih izbora, od gradonačelnika do regionalnog saveta i parlamenta, a da je samo jednom izgubio.

"Ako neko želi moj posao, moraće da se izbori za njega!", zaključio je on.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...