BORBA SA KORONOM U Italiji još 174 obolelih, u Brazilu preko 30.000 novih slučajeva, u Indiji skoro 20.000 novozaraženih
Foto: EPA / Massimo Percossi

kovid-19

BORBA SA KORONOM U Italiji još 174 obolelih, u Brazilu preko 30.000 novih slučajeva, u Indiji skoro 20.000 novozaraženih

Planeta -

Italija je u nedelju prijavila još 174 potvrđene infekcije i 22 smrtna slučaja od korona virusa u nekadašnjem epicentru epidemije u Evropi.

Nedeljno ažuriranje ministarstva zdravlja potvrdilo je višenedeljni trend da teško pogođeni severni regioni i dalje vode po broju zaraženih, dok južne oblasti imaju uglavnom jednocifren broj slučajeva ili ih nemaju uopšte, preneo je sinoć Rojters.

Lombardija je ponovo na prvom mestu liste sa 97 novih infekcija, a slede 21 u Emiliji-Romanji. Lokalni zvaničnici pokušavaju da otkriju izvor žarišta koje je nastalo u kurirskoj kompaniji koja je ove nedelje prijavila desetine infekcija.

Osam južnih regiona je prijavilo da nema novih infekcija u poslednja 24 sata. Pet drugih prijavilo je samo jedan novi slučaj.

Ukupan broj slučajeva u Italiji iznosi 240.310, od čega 34.738 sa smrtnim ishodom.

foto: EPA / Ciro Fusco

BRAZIL

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Brazilu povećan je za 30.476, tako da je ukupan broj inficiranih 1.344.143, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Preminule su još 552 osobe, tako da je ukupan broj umrlish dostigao 57.622, prenosi TAS S.

Više od polovine zaraženih, odnosno više od 733.000 pacijenata, se oporavio.

Država Sao Paulo i dalje je epicentar epidemije u Brazilu, uključujući istoimeni glavni grad, gde živi više od 21 milion ljudi.

Rast broja zaraženih zabeležen je i u susednoj državi Rio de Zzaneiro i severoistočnoj Seara.

Brazil, gde je prvi slučaj korona virusa potvrđen 26. februara, na drugom je mestu na svetu, posle SAD, i po broju zaraženih i po broju umrlih od korona virusa.

foto: Profimedia

KINA

Kina je prijavila 12 novih slučajeva COVID-19, dok ih je prethodnog dana bilo 17.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da su pet novih slučajeva COVID-19 takozvane importovane infekcije koje se odnose na putnike iz inostranstva, prenosi Rojters.

Sedam lokalnih infekcije zabeleženo je u glavnom gradu Pekingu.

foto: AP/Ng Han Guan

Peking je testirao oko trećine stanovništva, u okviru napora gradskih vlasti da suzbiju širenje korona virusa koje je počelo sa kvantaške pijace Ksinfadi.

Ukupno 311 ljudi u gradu koji ima više od 20 miliona stanovnika pozitivno je testirano na korona virus od 11. juna, kada je prijavljen prvi sluča povezan sa tom velikom pijacom.

U Kini je potvrđeno i šest novih asimptomatskih slučajeva, a dan ranije bilo ih je sedam.

Sada je ukupan broj slučajeva COVID-19 u kontinentalnoj Kini 83.512, a broj smrtnih slučajeva ostao je nepromenjen - 4.634.

foto: EPA/ROMAN PILIPEY

MEKSIKO

U Meksiku je potvrđeno još 4.050 slučajeva korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u zemlji sada je 216.852, prenosi CNN.

Meksiko je na 11. mestu u svetu po broju zaraženih.

Umrlo je još 267 osoba, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 26.648.

Po broju smrtnih slučajeva, Meksiko je na sedmom mestu u svetu.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je da će glavni grad države, Meksiko Siti, danas početi postepeni proces ponovnog otvaranja.

foto: EPA/Jose Pazos

JAPAN

Japanu je u prethodna 24 sata zabeleženo 112 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najviši dnevni porast od 25. maja kada je ukinuto vanredno stanje, kao i jedan novi smrtni slučaj od posledica COVID-19, saopšteno je iz ministarstva zdravlja ove zemlje.

U poslednjih nekoliko dana broj zaraženih korona virusom u Japanu kontinuirano raste, dok je broj obolelih premašio 100, već po drugi put u poslednja tri dana, prenosi CNN.

Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga je izjavio da ne veruje da će biti potrebno ponovno uvođenje vanrednog stanja.

On je rekao da je rast broja zaraženih posledica masovnog testiranja kontakata osoba kod kojih je korona virus potvrđen.

U Tokiju je juče zabeležen rekordan broj zaraženih u poslednja dva meseca, preko 60, čime je ukupan broj obolelih u prestonici porastao na 6.114.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Japanu je od početka pandemije zabeleženo 18.366 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica preminulo 972 ljudi.

foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

JUŽNA KOREJA

U Južnoj Koreji potvrđena su 42 nova slučaja COVID-19, tako da je ukupan broj zaraženih 12.757.

Od početka epidemije umrle su 282 osobe, prenosi AP podatke južnokorejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od 42 novozaražene osobe njih 24 je iz Seula, u kojem je od kraja maja zabeležen novi porast broja novoobolelih i više klastera infekcije.

Ministar zdravlja Južne Koreje izjavio je nedelju popodne da je vlada spremna da primeni jače mere socijalnog distanciranja ako broj zaraženih nastavi da raste.

On je naveo da te mere, između ostalog, obuhvataju zabranu okupljanja više od 10 ljudi, zatvaranje škola, zaustavljanje profesionalnog sporta i ograničavanje poslovanja pojedinih preduzeća koja nisu od vitalnog značaja.

foto: EPA/Yonhap

INDIJA

Indija je u nedelju registrovala novi porast broja zaraženih korona virusom - 19.906, dok savezne države povećavaju testiranja kako bi pojačale borbu protiv zaraze.

Ukupni broj zaraženih u Indiji iznosi 528.859, sa 16.905 smrtnih ishoda, prenose agencije.

Tako je druga najmnogoljudnija država sveta dospela na četvrto mesto najpogođenijih zemalja, posle Sjedinjenih Država, Brazila i Rusije.

Samo u subotu testirano je ukupno 231.095 ljudi, objavio je Indijski odbor za medicinska istraživanja, što je dvostruko više u odnosu na broj zaraženih pre mesec dana.

Vlade Nju Delhija i saveznih država Maharastra i Utar Pradeš najavile su da će u narednim nedeljama dodatno pojačati broj testiranja.

foto: Profimedia

NEMAČKA

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 262, na 193.761, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

Umrle su još četiri osobe, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 8.961, prenosi Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track