MLADIĆ JE UMRO TOKOM HAPŠENJA U AURORI: Troje odgovornih policajaca na mestu nesreće uradilo nešto neoprostivo (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

odmah otpušteni

MLADIĆ JE UMRO TOKOM HAPŠENJA U AURORI: Troje odgovornih policajaca na mestu nesreće uradilo nešto neoprostivo (VIDEO)

Planeta -

Tri policajca u Koloradu su otpuštena, a četvrti je dao ostavku nakon što su na mrežama podelili fotografije na kojima glume zahvat gušenja koji je primenjen na Džordžu Flojdu, Afroamerikancu iz Mineapolisa koji je preminuo tokom hapšenja.

Vanesa Vilson, privremena šefica policije u predgrađu Denvera na Aurori, nazvala je akcije policajaca oko smrti Elajdže Meklejna, koji je bio nenaoružan, "kažnjivim".

"Zgrožena sam do srži", rekla je Vilson na konferenciji za novinare najavivši otpuštanje.

Oficiri koji su razrešeni imenovani su kao Džejson Rozenblat, Erika Marero i Kajl Ditrih. Četvrti oficir, Džeron Džouns, podneo je ostavku u utorak.

Jedna fotografija prikazuje Ditriha i Džonsa kako se sprdaju sa zahtavtom gušenja, dok Marero stoji u blizini. Slike, koje su vlasti objavile u petak, snimljene su u blizini mesta gde se vodila fatalna borba.

Rozenblat, koji je bio među oficirima koji su oborili Meklejna otpušten je zbog reagovanja nakon što je primio fotografiju, rekao je Vilson.

Advokat porodice Meklejn, Mari Njuman, rekao je da policija ne samo da je ubila nedužnog čoveka, već se oseća osnaženom da se „podsmehne“ incidentu .

Meklejn (23) je hodao ulicom u Aurora u avgustu 2019. godine, kada su mu prišla tri službenika zbog izveštaja o muškarcu koji deluje sumnjivo, iako nije počinio nijedan zločin.

Tokom sučeljavanja Meklejn je rekao da ne može da diše, prema audio snimcima koje je objavila policija.

Policajci su Meklejna sputali zahvatom gušenja, a bolničari su mu kasnije ubrizgali sedativ ketamin. Potom je imao srčani zastoj i nekoliko dana kasnije je skinut sa aparata za održavanje života.

Lokalni tužilac odbio je da podnese optužbe protiv službenika ili medicinskih radnika, navodeći obdukciju u kojoj je uzrok smrti naveden kao neodređen.

Guverner Kolorada Džared Polis odredio je specijalnog tužioca za ispitivanje slučaja, a ove sedmice FBI i američko Ministarstvo pravde saopštili su da istražuju da li su Meklejnova građanska prava prekršena.

Kurir.rs/Reuters Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track