OKEAN I DALJE PREPUN TAJNI: Na samom dnu otkrivene mnoge nove vrste, nikada niste videli ništa slično (VIDEO)
Foto: Profimedia

otkrića u morskim dubinama

OKEAN I DALJE PREPUN TAJNI: Na samom dnu otkrivene mnoge nove vrste, nikada niste videli ništa slično (VIDEO)

Planeta -

Naučnici su otkrili četiri nove vrste i dva nova roda koji nastanjuju duboki bezdan na dnu Tihog okeana.

Zona Klarion-Kliperton (CCZ) je veliko geološko područje na dnu Tihog okeana koje pokriva oko 4,5 miliona kvadratnih kilometara. Bogato je vrednim metalima i retkim mineralima.

Međutim, drevni minerali nisu jedino što je fascinantno u ovom tamnom predelu. Tokom najnovijeg istraživanja stručnjaci su otkrili brojna morska stvorenja koja žive na dubinama većim od 5 kilometara, a koja su do sada bila nepoznata nauci.

foto: Sciencedirect.com

Ove novootkrivene vrste spadaju u ksenofiofore, odnosno, divovske jednoćelijske organizme koji pripadaju klasi foraminifera (praživotinja). Telo im je u kućicama koje su najčešće od krečnjaka, a mogu biti ravne, okrugle i spiralne. Kućice obično imaju više komorica s mnogim otvorima iz kojih izlaze lažne nožice u obliku dugačkih niti. Razmnožavaju se izmenom nepolne i polne generacije, a većinom žive na dnu mora.

Ksenofiofore su jedna od najčešćih većih vrsta koje se nalaze duž ponora CCZ. Iako su već opisane krajem 19. veka, o njima ne znamo mnogo, uglavnom jer žive na ekstremnim dubinama.

Među novim otkrićima je i rod Abisalija, nazvan po ponoru u kojem živi. Tokom ekspedicije 2018. godine, naučnici su na zapadnom delu CCZ-a pronašli dve nove vrste Abisalija: A. foliformis i A. sphaerica.

foto: Sciencedirect.com

Ksenofiofore imaju ljuske koje su sastavljene od sitnih čestica, a u slučaju Abisalije školjke su izrađene od homogene mreže spikula (mikroskopskih iglica) bez izrazitog površinskog sloja.

A. sphaerica ima sferni oblik i pomalo nalikuje maslačku, dok A. foliformis ima ravniji oblik koji izgleda kao list.

Drugi identifikovani rod Moanammina dobio je ime prema reči moana što na havajskom i drugim polinezijskim jezicima znači - okean. Moanammina semicircularis ima stabljičnu ljušturu u obliku lepeze, dok druga nova vrsta, Psammina tenuis, ima osetljivu tanku ljusku nalik ploči.

Istraživači su takođe otkrili vrstu koja bi mogla biti novi ksenofiofor u sferičnom, odnosno kuglastom obliku, ali se nažalost ta vrsta raspala pre detaljnog ispitivanja koji bi mogao da potvrdi njen tačan identitet.

Kurir.rs/Science alert/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track