Najnovije vesti

AMERIČKI GENERAL POBIO SVE TEORIJE ZAVERE: Nema dokaza da su Rusi šurovali sa talibanima
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

opovrgao pisanje njujork tajmsa

AMERIČKI GENERAL POBIO SVE TEORIJE ZAVERE: Nema dokaza da su Rusi šurovali sa talibanima

Planeta

Načelnik Centralne komande Oružanih snaga SAD general Kenet Makenzi izjavio je da saopštenja, koja je dobio od nacionalne obaveštajne službe o navodnoj zaveri Rusije sa pripadnicima talibanskog pokreta, nemaju dovoljno dokaza.

„Informacije obaveštajne službe mi se nisu činile ubedljivim, nisu imale dovoljno dokaza da bih mogao da pokrenem postupak na sudu. Smatrao sam to vrlo alarmantnim, ali jednostavno nisam tamo našao uzročno-posledičnu vezu... Obaveštajne informacije nisu potvrđene“, istakao je general.

Prema njegovim rečima, te informacije nisu bile dovoljne da naloži detaljniju proveru.

Makenzi je naglasio da nije dobio informacije o uticaju Moskve na situaciju u Avganistanu. On je, takođe, napomenuo da, s obzirom da su talibani poslednjih godina aktivno napadali američke vojnike, niz članaka u Njujork tajmsu nije promenio pristup Pentagona u osiguravanju bezbednosti svojih zaposlenih na teritoriji Avganistana.

Američki list Njujork tajms je 26. juna objavio članak u kojem se navodi da su neke jedinice ruske vojne obaveštajne službe podsticale talibane da napadaju vojnike međunarodne koalicije u Avganistanu. List je tvrdio da su takvi nalazi američkih obaveštajnih službi predstavljeni američkom predsedniku Donaldu Trampu „pre nekoliko meseci“, a Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće raspravljao je o ovom pitanju krajem marta.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...