MERE U BORBI PROTIV KORONE: Poziv na zabranu javnih okupljanja u Iranu, u Belgiji obavezno nošenje maski za lice
Foto: AP/Anmar Khalil

pandemija

MERE U BORBI PROTIV KORONE: Poziv na zabranu javnih okupljanja u Iranu, u Belgiji obavezno nošenje maski za lice

Planeta -

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je danas da se zabrane velika okupljanja, poput venčanja i bdenja, kako bi se zaustavio porast broja zaraženih korona virusom.

Rohani je, međutim, insistirao na tome da ekonomija mora da ostane otvorena, prenosi Rojters.

"Moramo da zabranimo ceremonije i okupljanja širom zemlje, bilo da je reč o bdenjima, venčanjima ili zabavama. Sada nije vreme za festivale ili seminare", rekao je Rohani, dodajući da treba privremeno obustaviti čak i polaganje prijemnih ispita za fakultet, prenosi Rojters.

foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

U Iranu je danas zabeleženo još 188 preminulih od posledica korona virusa, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 12.635, rekla je portparolka Ministarstva zdravlja te zemlje Sima Sadat Lari.

Ona je dodala da je registrovano još 2.397 obolelih tako da je ukupno do sada zaraženo 255.117 osoba.

Rohani i drugi iranski zvaničnici okrivljuju za porast broj zaraženih održavanje venčanja, bdenja i druga javna okupljanja.

foto: AP

Savetnik u iranskoj radnoj grupi za korona virus, Hosein Kenati, upozorio je da ako se ne preduzmu adekvatne mere, od korona virusa bi moglo da umre između 50.000 i 60.000 ljudi.

"Drugi talas, do kojeg će doći na jesen, biće mnogo smrtnosniji", upozorio je on, a prenosi poluzvanična iranska agencija ISNA.

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

BELGIJA

U Belgiji je od danas obavezno nošenje zaštitnih maski za lice u svim zatvorenim javnim mestima.

Novčana kazana za nepoštovanje ovog pravila iznosi od 250 evra do 4.000 evra za ponovne počinioce, a predviđene su i kazne zatvora u trajanju od osam dana do tri meseca.

foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Odlukom belgijske vlade svi građani stariji od 12 godina dužni su da pokriju usta i nos maskom ili bilo kojom drugom tkaninom u prodavnicama, tržnim centrima, bioskopima, koncertnim i konferencijskim salama, muzejima, bogomoljama, sudovima, bankama i kockarnicama.

Novčana kazna za odbijanje nošenja maske u situacijama kada je potrebna iznosi 250 evra kao i za sve druge prekršaje mera uvedenih od početka krize Kovod-19.

Kazna za preduzeća koja ne sprovedu pravilo iznosi 750 evra, a 4.000 evra za ponovne počinioce krivičnih dela, uz mogućnost zatvorske kazne između osam dana i tri meseca.

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Predstavnici trgovinskih objekata već su se žalili na nemogućnost primoravanja kupaca da se pridržavaju ove mera i ukazali da je to posao za policiju.

U bioskopskim salama maske su obavezne sve vreme, sem u trenucima uzmanja pića i hrane.

U Belgiji su prve nedelje jula zabeležene prosečno 84 novoinficirane osobe korona virusom na dnevnom nivou.

U pitanju je porast od četiri procenta u odnosu na poslednju nedelju juna.

Istovremeno, broj smrtnih slučajeva opao je za gotovo 50 posto u odnosu na kraj juna i sada iznosi prosečno 2,4 preminula dnevno.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track