PONOVO POD KLJUČEM: Gradić u Kataloniji prvi je u celoj Španiji koji se opet zatvara zbog korone! Raste broj zaraženih
Foto: Profimedia

pandemija

PONOVO POD KLJUČEM: Gradić u Kataloniji prvi je u celoj Španiji koji se opet zatvara zbog korone! Raste broj zaraženih

Planeta -

Grad Ljeida u Kataloniji postao je prvi u Španiji kojem su vraćane restriktivne mere u vidu potpunog zatvaranja zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Za blizu 140.000 stanovnika Ljeide i sedam opština u regiji Segria izdata je naredba da ostanu u domovima nakon sve većeg širenja virusa. Meštanima je omogućeno samo da izađu u kupovinu hrane ili druge potrepštine i da odu u banku, prenosi Metro.

One osobe čiji se poslovi smatraju "ključnim" mogu se vratiti na radno mesto, dok je ostatku stanovništva rečeno da moraju da rade od kuće.

Zvaničnici u Ljeidi, koja je udaljena 100 kilometara od Barselone, i okolnim mestima, takođe su zabranili sastanke za više od 10 ljudi. Venčanja će biti otkazana, a restoranima je dopušteno samo obavljanje kućnih dostava. U protekla 24 sata Katalonija je registrirala 816 novih slučajeva, a regija Segria činila je 190 od ukupnog broja.

"Zaključavanje" dolazi samo nekoliko dana nakon što je putnicima iz Velike Britanije dato zeleno svetlo za putovanje u Španiju bez potrebe za karantinom 14 dana po povratku.

Katalonska vlada pre dva dana je isključila opciju potpunog zatvaranja u budućnosti smatrajući da je redovno nošenje maski dovoljna mera u borbi protiv širenja koronavirusa. Španija se sada bori da privuče turiste i tako se povrati nakon dvomesečne blokade.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track