POBEGLA I UDALA SE ZA TERORISTU ISLAMSKE DRŽAVE Šamima, britanska nevesta džihada, može kući da se bori za državljanstvo
Foto: Profimedia / Jamie Wiseman / Solo

nova odluka

POBEGLA I UDALA SE ZA TERORISTU ISLAMSKE DRŽAVE Šamima, britanska nevesta džihada, može kući da se bori za državljanstvo

Planeta -

Najpoznatija britanska nevesta džihada Šamima Begum, koja je kao tinejdžerka pobegla da bi se priključila terorističkoj Islamskoj državi, može da se vrati u Veliku Britaniju kako bi se borila za vraćanje državljanstva koje joj je ranije ukinuto, rekao je danas njen advokat Denijel Farner.

Šamima je bila jedna od tri tinejdžerke iz istočnog Londona koje su 2015. godine otputovale u Siriju.

Ona se u javnosti pojavila na snimcima iz izbegličkog kampa u Siriji i rekla novinarima da želi da se vrati kući, ali da to nije bilo moguće jer joj je ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid ukinuo državljanstvo.

Džavid je rekao da je Begumova poreklom iz Bangladeša, u koji i treba da ode.

Ona se žalila na tu odluku, tvrdeći da nema dvojno državljanstvo i da zbog Džavidove odluke nema svoju državu.

"Begumova se ne plaši britanske pravde, ali ukidanje njenog državljanstva bez šanse da pokuša da spere ljagu sa svog imena nije pravda" naglasio je Farner.

foto: Profimedia / Jamie Wiseman / Solo

Šamima je u intervjuu tada izjavila da nije učestvovala u akcijama Islamske države i da je bila samo domaćica podižući dvoje dece koje su kasnije preminuli. Udala se po dolasku u Siriju za teroristu iz Holandije,a Raku je, kako je rekla, napustila 2017. godine. Nažalost i tek rođeno treće Šamimino dete preminulo je u kampu.

Na društvenim mežama je britanska javnost već podigla protiv odluke suda da joj dozvoli povratak u zemlju, a najčešće se među komentarima može videti da se ona Britanije samovoljno odrekla odlukom da pobegne u Siriju i pridruži se teroristima koji su odgovorni za smrt mnogo nevinih ljudi i dece.

Kurir.rs / Sky News, Foto: Profimedia / Jamie Wiseman / Solo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track