Najnovije vesti

PREKINUT SASTANAK LIDERA EU! Atmosfera u Briselu SVE NAPETIJA!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

spore se oko novca

PREKINUT SASTANAK LIDERA EU! Atmosfera u Briselu SVE NAPETIJA!

Planeta

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel prekinuo je danas sastanak lidera zemalja članica EU u punom sastavu, pa se razgovori o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak nastavljaju u manjim grupama, objavio je Mišelov portparol.

Čelnici 27 zemalja članica nastavili su danas u 11 sati sastanak na vrhu na kojem pokušavaju da dogovore novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak o posledicama pandemije korona virusa.

Mišel je danas na početku sastanka predstavio čelnicima svoj novi predlog i nakon dva sata plenarni sastanak je prekinut i započele su pojedinačne konsultacije. Očekuje se da će se nakon toga čelnici EU ponovno okupiti u punom sastavu.

U prvom krugu konsultacija Mišel je organizovao sastanak s čelnicima Danske, Austrije, Švedske, Holandije, Finske, Nemačke, Francuske, Italije, Portugala i Grčke. Na tom sastanku učestvovala je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše hrvatski "Index".

Mišel je u novom predlogu promenio odnos bespovratnih sredstava i zajmova. Umesto 500 milijardi bespovratne pomoći sada predlaže 450 milijardi, a umesto 250 milijardi zajmova sada predlaže 300 milijardi.

Mišel tim predlogom očito pokušava da odobrovolji i grupu "štedljivih" zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći deo sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije dodeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...