TRAMP JE GORI OD PUTINA! Novinarka rešila da progovori o ljudima koji VLADAJU SVETOM: U mnogo čemu su slični, ALI...
Foto: EPA

ne želi više da ćuti

TRAMP JE GORI OD PUTINA! Novinarka rešila da progovori o ljudima koji VLADAJU SVETOM: U mnogo čemu su slični, ALI...

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp “gori je od Putina” izjavila je rusko-američka novinarka Maša Džesen u intervjuu za “Gardijan”, četiri godine nakon što je predvidela da će Tramp pretvoriti Sjedinjene Države u autokratiju.

Autor i kolumnistkinja magazina “Njujorker” dvadeset godina piše o ruskom predsedniku Putinu, a 2016, kada je Tramp izabran za predsednika, napisala je esej u kome kaže da ga ne treba smatrati običnim političarem i da će pretvoriti SAD u autokratiju u Putinovom stilu, piše “Ekspres”.

U novoj knjizi pod naslovom “Preživeti autokratiju” (Surviving Autocracy) piše da se Tramp približio uspostavljanju autokratske vlasti.

- Kada pogledate esej videćete da se, nažalost, pokazao kao tačan. Nema ničega što bih porekla – kaže Džesen i dodaje da se “dogodilo mnogo toga u protekle tri godine što me je šokiralo”.

Ona je rekla da se zapanjila zbog Trampove odluke da ode do Crkve Svetog Jovana da bi se slikao s Biblijom u ruci samo nekoliko trenutaka nakon što je policija rasterala demonstrante.

- Cela ta slika, uključujući i čišćenje trga suzavcem i uz prisustvo borbenih helikoptera "Crni jastreb", bila je jeziva – izjavila je za “Gardijan”

Hiljade ljudi okupilo se u Parku Lafajet kod Bele kuće posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je umro pošto mu je policajac klečao na vratu.

Na pitanje novinara šta misli ko je gori, Tramp ili Putin, Džesen je odgovorila “Tramp”.

- Nikad ne bih pomislila da ću to izgovoriti. Imaju mnogo zajedničkih osobina, mada su po temperamentu ekstremno različiti. Obojica preziru izuzetnost, obojica mrze vladu i obojica vode kampanju protiv vlade kao takve, čak i kao predsednici tih država.

Prema njenom mišljenju, ruski predsednik Putin je manje cinik, jer stvarno umišlja da će se Rusija raspasti ako podnese ostavku.

- Tramp čak i ne uobražava tako nešto. Sve je samo u vlasti i novcu. I mogli biste da kopate koliko hoćete, ali ne biste našli ni trunku odgovornosti.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track