OVO JE FILM ZBOG KOJEG JE UKRAJINAC OTEO AUTOBUS PUN LJUDI: Prikazuje stravično ponašanje prema životinjama širom sveta
Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

detalji

OVO JE FILM ZBOG KOJEG JE UKRAJINAC OTEO AUTOBUS PUN LJUDI: Prikazuje stravično ponašanje prema životinjama širom sveta

Planeta -

Talačka kriza u Ukrajini u gradu Lucku, koja je trajala skoro 12 sati, završena je u utorak tako što je uhavećn naoružani muškarac koji je držao taoce u autobusu, prenosi Njujork post.

Vlasti su osobu koja je uzela taoca identifikovali kao bivšeg osuđenika Maksima Krivoša (44) imao je bizaran zahtev tražio je od predsednika Ukrajine Vladimir Zelenskog da javno poruči kako bi svako trebalo da pogleda film "Zemljani".

On je pod nadimkom "Loš Maksim" objavio manifest i zahteve na Tviteru. Rastrojeni zahtevi, uključujući i tvrdnju da je vlada teroriristička organizacija, čini se da nisu direktno povezani sa burnom ukrajinskom unutrašnjom politikom.

"Srećan dan anti-sistema", napisao je on u jednom postu. "Nemojte se zavaravati".

Vlasti su tvrdile da nijedan od 13 talaca koji su bili u autobusu nije fizički povređen iako ispaljeno nekoliko hitaca, ostavljajući rupe od metaka u prozorima autobusa.

Nakon što je telefonom razgovarao sa muškarcem koji je držao 13 talaca, ukrajinski predsednik je poručio građanima da pogledaju dokumentarni film.

"Svi odgledajte film iz 2005. godine 'Zemljani'", poručio je Zelenski u objavi na Fejsbuku.

Odobrenje Zelenskog o "Zemljanima" moglo je da se vidi kao ispunjenje zahteva terorita. Takođe se moglo videti da je to i pregovaračka strategija da se izbegne da se teško naoružani muškarac koji drži taoce naljuti.

Troje ljudi je pušteno nakon što su Zelenski i naoružani muškarac razgovarali telefonom, a preostali taoci su oslobođeni nakon što je Zelenski objavio svoju izjavu o filmu "Zemljani". Naoružani muškarac se tada predao.

Film "Zemljani" je višestruko nagrađivani dokumentarac o industrijskom uzgoju životinja i zavisnosti čovečanstva o životinjama zbog hrane, odeće, zabave, ali i njihovog korišćenja u eksperimentima.

Materijale korišćene u filmu scenarista i reditelj Šon Monson prikupljao je pet godina. Ono što je započelo kao niz saopštenja za javnost o kastriranju kućnih ljubimaca preraslo je u dokumentarnu filmsku priču o jezivom tretmanu životinja u savremenom svetu.

Monson je započeo rad na filmu snimanjem u azilima u Los Anđelesu, Lonč Biču i Holivudu. Snimci su ubrzo objavljeni, a njegov interes proširio se na druga područja poput iskorišćavanja životinja za hranu i u svrhe naučnih istraživanja, prenosi Blic. Vremenom je od brojnih udruženja za zaštitu prava životinja prikupio snimljeni materijal i počeo da ga uređuje.

Dobio je mnogo tajnih snimaka koji su nastali u prodavnicama kućnih ljubimaca, uzgajivačnicama pasa, azilima, farmama, fabrikama za preradu kože i krzna, ali i u laboratorijama i naučnim centrima.

Pre 15 godina, film "Zemljani" premijerno je prikazan na Artivist film festivalu, gde je dobio nagradu za najbolji dokumentarac, potom na Bostonskom međunarodnom filmskom festivalu i na filmskom festivalu u San Dijegu.

Kurir.rs/Njujork Post

Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track