PRETERALI SMO! Već 35 odsto morskog sveta zaraženo mikroplastikom! Zagađenje je već previše uzelo maha!
Foto: Profimedia

Tirensko more

PRETERALI SMO! Već 35 odsto morskog sveta zaraženo mikroplastikom! Zagađenje je već previše uzelo maha!

Planeta -

Oko 35 odsto riba, dagnji, škampi i drugih morskih bića, koja se vade iz Tirenskog mora, zaraženi su mikroplastikom, upozorava "Grinpis Italija", koja je deo međunardone nevladine organizacije "Grinpis".

Kako naglašavaju, taj morski ulov završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

"Još se ne zna sa sigurnošću kakvo to može imati posledice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro", upozorava organizacija, čiji tim istrazivača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marke, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obaveštava javnost o svojim nalazima.

foto: Profimedia

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi delići plastičnog otpada, ali i delovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

"Grinpis Italija" je pokrenuo kampanju "Stop mikroplastici" u okviru koje zahteva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima.

Od janura ove godine, Italija je zabranila upotrebu mikroplastike u komercijalnim proizvodima.

"Nikad kao do sada ne smemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoji sa prirodom", konstatuje u najnovijem dnevnom izvestaju Grinpis Italija.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track