GOTOVO 40 DRŽAVA PRIJAVILO REKORDNO POVEĆANJE ZARAŽENIH: Odluke o tome gde idete tretirajte kao one o životu i smrti
Foto: EPA

korona virus

GOTOVO 40 DRŽAVA PRIJAVILO REKORDNO POVEĆANJE ZARAŽENIH: Odluke o tome gde idete tretirajte kao one o životu i smrti

Planeta -

Gotovo je 40 država protekle sedmice prijavilo rekordna povećanja broja zaraženih u jednom danu, otprilike dvostruko više nego radnije sedmice, što prema Rojtersovim podacima pokazuje da je pandemija zahvatila sve svetske regione.

Stopa zaraženih nije se povećala samo u državama poput SAD-a, Brazila i Indije, koje svetski mediji navode kao zemlje s velikim epidemijama, nego i u Australiji, Japanu, Hongkongu, Boliviji, Sudanu, Etiopiji, Bugarskoj, Belgiji, Uzbekistanu i Izraelu, među ostalima.

Mnoge države, posebno one u kojima su vlasti ranije ublažile mere fizičke udaljenosti, imaju drugi talas nakon što je od prvog talasa prošlo više od mesec dana.

"Nećemo se vratiti 'starom normalnom'. Pandemija je već promenila načine života", rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus ove nedelje.

"Pozivamo sve ljude da svoje odluke o tome kuda idu, što rade i sa kime se sastaju tretiraju kao odluke o životu i smrti - jer one to i jesu", upozorio je.

Drama je

Reutersovi podaci, prikupljeni na osnovu službenih izveštaja, pokazuju stalni porast broja zemalja koje prijavljuju rekordna dnevna povećanja broja zaraženih virusom koji uzrokuje COVID-19 proteklog meseca. Najmanje sedam zemalja prijavilo je takva povećanja pre tri sedmice, najmanje 23 zemalja pre dve sedmice, pre sedam dana najmanje 20 zemalja, a ove sedmice najmanje 37 zemalja...

Gotovo uvek se ne prijavljuju tačne brojke novozaraženih i umrlih ljudi, pogotovo u zemljama sa slabom zdravstvenom zaštitom, rekli su zdravstveni stručnjaci.

Za ovaj izveštaj Rojtersovi podaci ograničeni su na zemlje koje redovno prijavljuju dnevne brojke.

Porast broja zaraženih obično prethodi porastu broja umrlih za nekoliko sedmica. Na vrhu po broju zaraženih je SAD, ovaj vikend u toj je zemlji premašen broj od 4 miliona zaraženih i više od 1.000 umrlih četvrti dan zaredom.

Brazil i Indija - za koje epidemiolozi kažu da ih još uvek meseci dele od vrhunca epidemije - takođe su premašili milion slučajeva.

U Australiji su nakon ponovnog izbijanja zaraze vlasti uvele delimičan šestonedeljni karantin i obavezno nošenje zaštitnih maski za stanovnike Melburna, drugog po veličini grada u zemlji. Australija i Japan, koji je ove sedmice takođe prijavio dnevni rekord u broju zaraženih, upozoravaju na porast zaraženih među mladim ljudima, od kojih su mnogi proslavljali kraj mera u barovima i na zabavama.

U Meksiku, koji je ove sedmice takođe prijavio dnevni rekord i četvrti je po broju umrlih u bilo kojoj zemlji, zvaničnici su upozorili da bi se trend pada broja slučajeva koji je počeo sredinom juna - otprilike u vreme kada je grad počeo da ublažava mere fizičke udaljenosti - mogao preokrenuti.

Na osnovi stope hospitalizacija protekle nedelje gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Seinbaum rekla je da bi broj hospitalizovanih do oktobra mogao premašiti brojke iz juna, kad je pandemija bila na vrhuncu.

Ako ne promenimo trend...

"Važno je shvatiti da, ako ne promenimo trend, rast će biti eksponencijalan", upozorila je.

U Evropi, gde je u punom jeku sezona letnih odmora, novi dnevni rekordan porast broja zaraženih u Španiji verovatno će odvratiti turiste od poseta nekima od najpopularnijih odredišta na kontinentu.

U Africi je u Keniji zabeleženo rekordno dnevno povećanje broja zaraženih manje od dve sedmice nakon popuštanja mera, među kojima su i domaći putnički letovi. Kenijski predsednik Uhuru Kenijata, koji je objavio da će se međunarodni letovi nastaviti 1. augusta, zbog povećanja broja zaraženih sazvao je hitni sastanak zvaničnika u ponedeljak.

Na Bliskom istoku, Oman je nakon izveštaja o rekordnom broju slučajeva u subotu uveo nova ograničenja, osim dvosedmičnog karantina koji će se preklopiti s islamskim praznikom Kurban-bajramom.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja