ŠPANSKA KOMPANIJA PRED SUDOM ZBOG ASANŽA: Saslušani svedoci u istrazi o špijuniranju osnivača Vikiliksa u ambasadi
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

tajno snimali asanžove sastanke?

ŠPANSKA KOMPANIJA PRED SUDOM ZBOG ASANŽA: Saslušani svedoci u istrazi o špijuniranju osnivača Vikiliksa u ambasadi

Planeta -

Španski nacionalni sud u ponedeljak je saslušao svedoke u okviru istrage o navodnom angažovanju španske kompanije da špijunira Džuliana Asanža tokom sedam godina koje je osnivač Vikiliksa proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Sud istražuje da li su David Morales, Španac i njegova "Anderkaver Global S.L." bezbednosna agencija zalazile u privatnost Asanža i njegovih posetilaca u ambasadi potajno snimajući njihove sastanke, prenosi AP.

Sumnja se da su obaveštajni podaci koje je Moralesova kompanija prikupljalala predati trećim licima, prema sudskim dokumentima.

Asanž, čiji su advokati podneli zahtev za pokretanje istrage, nalazi se u britanskom zatvoru nakon što je prošle godine morao da napusti ambasadu.

Borio se protiv izručenja Sjedinjenim Državama, gde se suočava sa optužbama za špijunažu.

Firmu Anderkaver Global, poznata i kao UC Global, angažovala je vlada Ekvadora na obezbeđivanju ambasade u Londonu između 2015. i 2018. godine.

Preliminarna sudska istraga izazvala je sumnje da je Morales u tajnosti koristio opremu za bušenje i video opremu za snimanje Asanžovih sastanaka sa posetiocima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track