REMBRANTOV AUTOPORTRET ZA 16 MILIONA: Delo baroknog majstora među 500 dela na aukciji! Evo zašto je ovako obučen!
Foto: EPA / Neil Hall

flamanski umetnik

REMBRANTOV AUTOPORTRET ZA 16 MILIONA: Delo baroknog majstora među 500 dela na aukciji! Evo zašto je ovako obučen!

Planeta -

Jedan od tri Rembrantova autoportreta biće danas ponuđen na aukciji kod Sotbija po ceni od 12 do 16 miliona funti, odnosno između 13 i 18 miliona evra, saopštila je ta aukcijska kuća.

Slika dimenzija 15 cm sa 20 cm, koju potpisuje ovaj veliki flamanski majstor, datira iz 1632. godine, a prikazuje Rembranta sa 26 godina u svečanoj odeći, sa crnim filcanim šeširom i velikim belim čipkastim okovratnikom.

foto: EPA / Neil Hall

Autentičnost slike je potvrđena tek 1996. godine nakon što je analizom potvrđeno da je naslikana na istom hrastovom drvetu kao i portret slikarovog prijatelja Morisa Hajgensa koji je izradio Rembrant.

foto: EPA / Neil Hall

Prema Džordžu Gordonu iz Sotbija, formalna odeća, neuobičajena za Rembrantove autoportrete, sugeriše da je o možda želeo da se prikaže u najboljem svetlu dok se udvarao Saskiji van Ujlenburg koja će postati njegova muza i supruga, a kako bi ubedio njene roditelje da je on "dobra prilika".

foto: EPA / Neil Hall

Naslikana odmah po njegovom dolasku u Amsterdam, slika je takođe mogla da služi i kao vizit karta potencijalnim klijentima.

Gordon navodi da je slika izradjena za veoma kratak vremenski period jer se pozadina još nije bila osušila kada je umetnik stavio svoj potpis.

foto: EPA / Neil Hall

Usled pandemije korona virusa, Sotbi je odlučio da u jednoj večeri ponudi na aukciji više od 500 umetničkih dela iz svih epoha, od starih majstora do savremenih umetnika.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Neil Hall

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja