OSUMNJIČENOG ZA BOGOHULJENJE UBILI U SUDNICI: Pakistancu likvidaciju navodno naredio prorok Muhamed (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: EPA-EFE/NADEEM KHAWER

surovo

OSUMNJIČENOG ZA BOGOHULJENJE UBILI U SUDNICI: Pakistancu likvidaciju navodno naredio prorok Muhamed (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta -

Čoveka osumnjičenog za bogohuljenje je tokom suđenja u Pakistanu ubio njegov sunarodnik.

Čovek kome se sudilo suočen je sa optužbama da je vređao muslimanskog proroka Muhameda što je delo koje nosi maksimalnu smrtnu kaznu prema zakonima o bogohuljenju u zemlji.

Osumnjičeni je policiji rekao da mu je Muhamed naredio da izvrši ubistvo , jer je optuženi pripadao veri Ahmadijia, manjini koju je Pakistan 1974. proglasio nemuslimanskom zbog njenog osnivača, Gulama Ahmada, koji se proglasio prorokom. U islamu ne može biti proroka posle Muhameda.

Grupa koja broji oko 4 miliona članova, decenijama se suočava sa progonom. Portparol grupe je kasnije rekao da je, dok je taj čovek "rođen" Ahmadi, on od tada "napustio zajednicu".

Jedan policajac, Azmat Kan, rekao je agenciji AP da je optuženi tvrdio da je prorok islama, a uhapšen je pod optužbom za bogohuljenje pre dve godine.

Grupe za ljudska prava saopštile su da su pakistanski zakoni o bogohuljenjau koje je bivši vojni vladar Ziaul Hak uveo 1980-ih, često korišteni za podmirivanje ličnih nesuglasica, a puka je optužba često dovoljna da izazove nerede ili ubistva.

Iako pakistanske vlasti još uvek nikoga nisu usmrtile zbog toga, mnoštvo i pojedinci često uzimaju zakon u svoje ruke. Više od 50 ljudi je bilo žrtva vanbračnih ubistava pre nego što je suđenje bilo završeno.

U jednom istaknutom slučaju, guvernera u provinciji Punjab ubio je vlastiti čuvar nakon što je branio hrišćanku Aziju Bibi koja se suočila sa optužbama za bogohuljenje. Sama Bibi je oslobođena nakon što je provela osmogodišnju zatvorsku kaznu, a emigrirala je u Kanadu prošle godine nakon pretnji smrću islamskih ekstremista.

Kurir.rs/DW Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track