HOROR KAKAV NIJE NI SANJALA! Utamničili su je na 10 godina u jednom od NAJSUROVIJIH ZATVORA u Iranu! Ovo su svi detalji
Ilustracija, Foto: Shutterstock

optužili profesorku za špijunažu

HOROR KAKAV NIJE NI SANJALA! Utamničili su je na 10 godina u jednom od NAJSUROVIJIH ZATVORA u Iranu! Ovo su svi detalji

Planeta -

Britansko-australijska akademska profesorka koja u Iranu izdržava kaznu od 10 godina zatvora zbog špijunaže, premeštena je u udaljeni pustinjski zloglasni zatvor, prenosi Gardian.

Kajli Mur-Žilber, stručnjak za Bliski istok s diplomom sa Univerziteta Kembridž, bila je smeštena gotovo dve godine u teheranskom zatvoru Evin, a zatim je premeštena u ženski zatvor Kuarak, jugoistočno od glavnog grada.

Mur-Žilber je rekla da se oseća izolovano i da je izgubila svaku nadu, prema izjavi Reza Kandane, supruga zatvorene advokatice za ljudska prava Nasrin Sotoudeh.

Ne mogu ništa da jedem. Osećam se vrlo beznadežno. Nemam telefonsku karticu, pa ne mogu nikoga da pozovem. Pitala sam zatvorske službenike da mi je daju, ali mi nisu izašli u susret. Poslednji put sam mogla da pozovem roditelje pre otprilike mesec dana – rekla je Mur-Žilber u telefonskom razgovoru sa Kandanom.

Izolovan i dupke pun zatvor Kuarak ima jednu od najgorih reputacija u zemlji. Prošlog meseca je američki Stejt Dipartment naveo da su Kuaraku nasilje, mučenje i silovanje svakodnevna pojava, baš kao i nedostatak medicinskih usluga.

Smatra se da se i korona virus stigao između zidina zatvora u kom je socijalno distanciranje nemoguće, a prema istim navodima, nedostaje bazičnih higijenskih sredstava poput sapuna.

Zatvor kontroliše elitna vojna organizacija, iranska Islamska Revolucionarna Garda. U njemu su smešteni zatvorenici koji su počinili najteža krivična dela, ali i politički zatvorenici.

Hapšenje na aerodromu u Teheranu Mur-Žilber uhapšena je u septembru 2018. godine pošto je pozvana da održi govor na akademskoj konferenciji u gradu Kom. Saradnici na konferenciji i tema intervjua za njen akademski rad označili su je kao "sumnjivu" za iransku revolucionarnu gardu, pa je uhapšena na aerodromu u Teheranu dok se spremala za let iz zemlje.

Osuđena je na tajnom suđenju na 10 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Nikada nisu javno predstavljeni dokazi o navodnim zločinima koje je počinila. Mur-Žilber negira sve optužbe, a australijska vlada ih odbacuje kao neutemeljene i politički motivisane.

Početkom ove godine objavljen je niz njenih krijumčarenih pisama u kojima detaljno opisuje život u zatvoru koji uključuju mesece provedene u samici i nedostatak hrane, lekova i novca za kupovinu osnovnih potrepština.

- Osećam se kao da sam napuštena i zaboravljena... Nevina sam žrtva – napisala je Mur-Žilber.

Rekla je da je odbacila ponudu da špijunira iransku vladu, iako bi tada bila oslobođena iz zatvora.

- Nisam špijun. Nikada nisam bila špijun i nemam interes da radim za špijunsku organizaciju u bilo kojoj zemlji. Kad napustim Iran, želim da budem slobodna žena i da živim slobodnim životom, a ne pod teretom iznude i pretnji – poručila je Mur-Žilber.

Iran je privremeno zbog opasnosti širenja korona virusa u prepunim zatvorima pustio na slobodu više od 100.000 zarobljenika, ali Mur-Žilber nije među oslobođenima.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track