PLANETA U CRVENOM: Smrtonosne temperature od 50 stepeni u Americi, u Evropi pakleno, a najgore se tek očekuje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

stiže opasan vreli talas

PLANETA U CRVENOM: Smrtonosne temperature od 50 stepeni u Americi, u Evropi pakleno, a najgore se tek očekuje

Planeta -

Toplotni talas pogodio je mnoge zemlje širom sveta.

U SAD je ovog vikenda na snazi upozorenje zbog opasnog vrelog talasa, posebno u jugozapadnim područjima gde se očekuje temperatura i do 50 stepeni Celzijusovih, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Posebno teška situacija očekuje se na jugu Kalifornije.

Temperatura od 49 stepeni Celzijusa očekuje se u delovima Jute, Arizone, Nevade, uključujući Las Vegas.

Nacionalna meteorološka služba apelovala je da stanovništvo preduzme mere predostrožnosti i da što je moguće više smanji boravak na otvorenom.

Temperatura od 46 stepeni izmerena je u Feniksu u Arizoni, a rekord je probijen u još četiri grada u Kaliforniji.

"Veoma retke, opasne i smrtonosne temperature očekuju se u velikim područjima Arizone do ponedeljka, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Pakleno i u Evropi

U Italiji je danas na snazi crveni meteo alarm za 14 gradova kao upozorenje na izuzetno visoke temperatrure, a na Sardiniji se očekuje rekordnih 45 stepeni.

Danas su crvenim meteo-alarmom obuhvaćena četiri italijanska grada više nego juče. Zbog visokih temperatura strahuje se od požara, naročito na Siciliji.

foto: EPA

U delovima Španije beleže se rekordne temperature tokom toplotnog talasa koji je pogodio tu zemlju, dok je u Velikoj Britaniji zabeležen najtopliji dan u zemlji u ovoj godini.

U San Sebastijanu na severnoj španskoj obali danas je zabeleženo 42 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura od kada se beleže podaci od 1955. godine. U gradu Palma na ostrvu Majorci danas je registrovan lokalni rekord od 40,6 stepeni. Španski meteorološki zavod Aemet saopštio je da su tropske noći, kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni, bile česte u Španiji tokom jula.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja