BERLIN USTAO PROTIV MERA ZBOG PANDEMIJE: Hiljade na protestu poručile "Kraj pandemije je dan slobode" (FOTO)
Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

jasno

BERLIN USTAO PROTIV MERA ZBOG PANDEMIJE: Hiljade na protestu poručile "Kraj pandemije je dan slobode" (FOTO)

Planeta -

U Berlinu je danas pod sloganom Dan slobode oko 17.000 ljudi učestvovalo na protestima protiv mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Transparentima s porukama poput "Najveća teorija zavere je korona-pandemija" ili "Kraj pandemije je dan slobode" hiljade učesnika je tražilo ukidanje mera borbe protiv širenja zaraze poput poštovanja distance ili nošenja maski.

Pritom se demonstranti, usprkos porastu broja novih slučajeva zaraze u Nemačkoj poslednjih dana, nisu pridržavali mera borbe protiv širenja zaraze.

Protest je prekinut nakon što je policija podigla prijavu protiv organizatora zbog nepridržavanja epidemioloških mera.

Nekoliko političara je iskazalo nerazumevanje za održavanje protesta i ukazalo na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Nemačkoj.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

"Hiljade covid-idiota slave u Berlinu kao drugi val: bez maski, bez razmaka. Oni ne samo da time ugrožavaju naše zdravlje nego i naše uspehe u borbi protiv pandemije, a time i borbe za ponovno oživljavanje privrede, obrazovanja i društva uopšte. Potpuno neodgovorno", poručila je preko Tvitera Saskia Esken, predsednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD).

Demohriščanski političar iz savezne pokrajine Brandenburg Jan Redman je ukazao na neodgovorno ponašanje demonstranata u trenutku kada državni epidemiološki institut Robert Koh upozorava na porast broja zaraženih u Nemačkoj i opasnost od drugog talasa pandemije.

"Ponovo imamo preko 1000 novozaraženih u Berlinu dnevno, a oni protestuju protiv mera? Moramo stati na kraj toj opasnoj gluposti", poručio je Redman preko Tvitera.

Proteste u Berlinu su popratili i kontraskupovi antidesničarskih aktivista koji ukazuju na povezanost protivnika mera protiv pandemije i ekstremne desnice u Nemačkoj.

Prema navodima policije, nije došlo do sukoba dve grupe.

Dan slobode je i jedan od najpoznatijih filmova nacističke rediteljke i Hitlerove miljenice Leni Rifenštal.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track