ZBOG KORONE EGZOTIČNE DESTINACIJE SVE PRISTUPAČNIJE Karipska ostrva pojeftinila državljanstva, evo gde je najpovoljnije
Foto: Profimedia

biznis

ZBOG KORONE EGZOTIČNE DESTINACIJE SVE PRISTUPAČNIJE Karipska ostrva pojeftinila državljanstva, evo gde je najpovoljnije

Planeta -

Dok Covid-19 pustoši SAD i predstojeći predsednički izbori se bliže, mnogi Amerikanci su barem pomislili da se presele u drugu zemlju.

Novi Zeland, na primer, koji je gotovo u potpunosti iskorenio bolest, kaže da je 250.000 Amerikanaca posetilo službeni veb sajt za imigraciju kako bi istražilo da li će se kvalifikovati da se presele tamo, piše novozelandski Herald.

I sada, nekoliko Karipskih ostrva strancima olakšava (i jeftinije) dobijaju drugo državljanstvo.

Iako mnogi Karibi nude državljanstvo zbog ulaganja, pandemija je neke prisilila na prodaju vatrenih vrsta. Les Kan, izvršni direktor programa Državljanstva St. Kits i Nevis, rekao je za Blomberg da su zbog pada turizma ostrva morala pronaći nove „načine za stvaranje prihoda“, uključujući programe sniženja građanstva.

St. Lucia

U maju, vladini službenici u Sent Luciji uveli su novu opciju u okviru svoje obveznice za pomoć Covid-19 da bi stekli državljanstvo putem ulaganja u obveznice. Podnosioci zahteva moraju uložiti 250.000 dolara (za jednog podnosioca zahteva) ili 300.000 dolara (za četvoročlanu porodicu) u obveznice da bi stekli državljanstvo. Prethodni zahtev je bio 500.000 USD (za jednog podnosioca zahteva) i 550.000 USD (za četvoročlanu porodicu).

Obveznice se drže pet godina uz kamate od 0% uz dodatne naknade za usluge. Novi program pokrenut je 12. maja i nastaviće se do kraja 2020. godine.

Aplikanti takođe mogu da daju donaciju u iznosu od 100.000 USD i ulože 300.000 USD u nekretnine sa tri do pet meseci čekanja za dobijanje državljanstva.

Ostrvo Sent Lucija je počelo da nudi boravak strancima 2015. godine, prenosi Forbes.

St. Kits & Nevis

U julu su sestrinska ostrva St.Kitts i Nevis objavila "Covid-19 ograničeni popust" na svoj program Citizenship bi Investment.

Od jula do kraja 2020. godine donacija potrebna četvoročlanoj porodici da dobije državljanstvo biće smanjena sa 190.000 na 150.000 USD. Novac mora biti doniran u dobrotvornu organizaciju koju je osnovala vlada St. Kits-Nevis. Takođe je potrebno ulaganje u nekretnine u vrednosti od 200.000 USD.

Nisu uvedene izmene u naknadi za donaciju za pojedince, koja iznosi 150.000 dolara, plus ulaganja u nekretnine.

Antigua i Barbuda

U maju su Antigua i Barbuda najavili opciju sniženja svoga programa Državljanstvo putem investicionog programa.

Aplikanti sada mogu da daju donaciju u iznosu od 100.000 USD za Nacionalni razvojni fond ostrva za četvoročlanu porodicu (što je manje od 125.000 USD), plus ulaganja u nekretnine od 200.000 USD.

Očekuje se da će postupak prijavljivanja trajati tri do četiri meseca.

Kurir.rs/CBNC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track