AMERI, OSTAVITE TAJVAN, NAŠ JE Kineski vojni zvaničnik upozorio koliko je svet daleko od Trećeg svetskog rata! (VIDEO)
Foto: EPA / SERGEY PYATAKOV

OPASNO

AMERI, OSTAVITE TAJVAN, NAŠ JE Kineski vojni zvaničnik upozorio koliko je svet daleko od Trećeg svetskog rata! (VIDEO)

Planeta -

Tajvan će se ponovno ujediniti s ostatkom Kine - a svaki pokušaj Sjedinjenih Država da se meša je uzaludan i opasan, upozorio je visoki kineski vojni komandant.

Stariji pukovnik Ren Guokiang napao je i američkog ministra odbrane Marka Espera, koga je okarakterisao "punim bahatosti", tokom jučerašnje konferencije za štampu u Pekingu, a njegove primedbe su objavljene na veb stranici Narodnooslobodilačke vojske.

Upitan o ugovoru o naoružanju SAD / Tajvan u vrednosti od 493 miliona dolara (620 miliona funti) za nadogradnju raketa Patriot, Ren je potvrdio da je Kina uvela sankcije američkoj kompaniji Lokid Martin.

Takođe je kritikovao odluku SAD da pošalje vojno osoblje u Tajvan na vežbe, za koje je rekao da imaju "ozbiljan negativan uticaj na bilateralne odnose".

"Ovi pokušaji da se zadrži Kina i Tajvan mešaju se u unutrašnje stvari Kine i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

„Potpuno su pogrešni i izuzetno su opasni".

"SAD bi trebale da shvate da se Kina mora i ponovo ujediniti, a veliko podmlađivanje kineske nacije mora i postići.

"Ove akcije su poslale krajnje pogrešne poruke vlastima Demokratske napredne stranke (DPP).

"Ovo su poslednji potezi Sjedinjenih Država koji krše princip jedne-Kine i tri zajedničko-kinesko saopštenje Kine i SAD.

"Pozivamo američku stranu da odmah ispravi svoju grešku, prekine službene i vojne kontakte bilo kog oblika sa Tajvanom, ozbiljno se pridržavajući jedno-kineskog principa i tri zajedničke komunikacije između Kine i SAD, i obećavamo da se neće ponoviti sličan incident .

Upozorio je: "Tajvan je neotuđivi deo Kine. Budućnost Tajvana leži u ponovnom ujedinjenju, a blagostanje tajvanskih sunarodnika je u nacionalnom podmlađivanju".

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track