SZO ZAVRŠILA VAŽAN POSAO U VUHANU I OTKRIVA: Kako se virus proširio sa životinja na ljude
Foto: AP / Chinatopix

poslali tim u sumnjivu zonu epidemije

SZO ZAVRŠILA VAŽAN POSAO U VUHANU I OTKRIVA: Kako se virus proširio sa životinja na ljude

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je njen izviđački tim, koji je istraživao poreklo epidemije koronavirusa u Kini, zaključio svoju misiju u toj zemlji. Agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima, pre svega u sumnjivu zonu epidemije.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da će „međunarodni tim“ biti poslat u Vuhan, gde je, kako se veruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Gebrejesus je kazao da su „opis rada“ sačinili SZO i Kina, ali to nije konkretizovao.

Doktor Majkl Rajan, direktor odeljenja za vanredne situacije SZO, ukazao je na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti procenjeni.

"Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je probijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu", kazao je Rajan.

"Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila", dodao je Rajan.

Osim toga, Gebrejesus je pozvao vlade država i građane da se fokusiraju na poznate korake suzbijanja pandemije poput testiranja, utvrđivanja kontakata, održavanja fizičke distance i nošenja maski.

"Svi se nadamo da ćemo imati određen broj efikasnih vakcina, međutim, ne postoji srebrni metak u ovom trenutku, a možda ga nikada neće ni biti", zaključio je.

Kurir.rs/Ctvnews.ca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track