STREPNJA OD JESENI: Raste zabrinutost zbog gripa i drugog talasa korona virusa! Da li može da se spreči najgori scenario
Foto: Profimedia

kovid-19

STREPNJA OD JESENI: Raste zabrinutost zbog gripa i drugog talasa korona virusa! Da li može da se spreči najgori scenario

Planeta -

Širom sveta raste zabrinutost zbog drugog talasa koronavirusa koji je najavljen za jesen. Zebnja je veća jer se u to doba godine "tradicionalno" javlja još jedna virusna bolest - grip.

Stoga se mnogi boje da će se dva talasa sudariti i naneti više štete nego bi to učinili "samostalno". Američki epidemiolog Majkl T. Osterholm nedavno je čak upozorio na "savršenu oluju" koja bi mogla proizaći iz toga, stoji u analizi nemačkog Focusa.

Eva Humers, potpredsednica Nemačkog društva za opštu i porodičnu medicinu (DEGAM), takođe veruje da bismo se u jesen/zimu mogli boriti na dva fronta.

"Talas gripa dolazi svake godine, ponekad više ili manje snažno, ali nikad nije potpuno nestao. Dalje povećanje slučajeva korone ne može se isključiti - tako da nije nerealno da se spoje dve zarazne bolesti. Činjenica je da niko više nema iluzija da će koronavirus tek tako iščeznuti", kaže Humers.

Ako se oba talasa infekcije javljaju i šire u isto vreme, posebno su ugroženi stariji i ljudi s hroničnim bolestima.

"Možemo imati dve teške virusne bolesti istovremeno, koje mogu pogoditi istu grupu ljudi, potencijalno čak i dvostruku infekciju", kaže Humers i objašnjava da nema unakrsnog imuniteta. Drugim rečima, nema šansi da je od korone zaštićen neko ko ima grip ili obrnuto.

Do danas, nauka gotovo ništa ne zna o načinu na koji virus gripe deluje na Covid-19. Ne zna se da li se tok bolesti pogoršava usled dvostruke infekcije - niti da li se povećava zaraženost pogođenih osoba.

Nema podataka čak ni iz Kine, jer je zabeleženo samo nekoliko dvostrukih infekcija na početku epidemije koronavirusa. A na južnoj hemisferi sezona gripa tek je počela. Za sada je sigurno samo jedno…

"Ako se oba talasa susretnu, zdravstveni sistem u Nemačkoj može brzo dostići svoje limite", kaže Humers, pa se samo može nagađati šta će se dešavati u zemljama s manje razvijenim medicinskim sistemima.

Trenutno nema vakcina niti efikasnog leka za Sars-CoV-2. Istraživanje je u punom jeku, ali trajaće najmanje još godinu dana - ako ne i dve - pre nego što vakcina bude široko dostupna. Suprotno tome, decenijama se primenjuje vakcinacija protiv gripa.

Iz tog razloga, nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je da će ove godine doza vakcina protiv gripa biti povećana na 25 miliona - znatno više nego ikad pre. Ove godine stručnjaci takođe pozivaju da se protiv gripa ne vakcinišu samo trudnice, hronični bolesnici, starije osobe i medicinsko osoblje, nego i oni koji ne pripadaju rizičnim grupama.

Ipak, Humers podseća da vakcina protiv gripa ne nudi 100-postotnu zaštitu od gripa jer efikasnost vakcinacije zavisi od različitih faktora, najviše imunološkog odgovora svakog pojedinca.

Mere kojih se svi možemo držati da sprečimo ili oslabimo novi talas korone, time i grip, već su poznate svima - maske za lice, držanje socijalne distance, higijena ruku….

"Te zaštitne mere pomažu i protiv gripa i drugih patogena", kaže Humers i podseća da je primena mera protiv koronavirusa doprinela da se talas gripa iznenada prekine početkom proleća.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track