SUMORNO UPOZORENJE! AMERIČKI STRUČNJACI O KORONI: Virus bi u školama mogao da se širi lakše nego što se misli
Foto: Profimedia

IZVEŠTAJ

SUMORNO UPOZORENJE! AMERIČKI STRUČNJACI O KORONI: Virus bi u školama mogao da se širi lakše nego što se misli

Planeta -

Izveštaj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugeriše da se koronavirus može lakše preneti u školama i letnim kampovima nego što se ranije verovalo, a kao primeri su navedeni slučajevi iz Džordžije i Izraela.

Izveštaj sugeriše da deca, čak i ako su asimptomski slučajevi, mogu igrati važnu ulogu u prenošenju virusa u zajednici. Ova tvrdnja je u suprotnosti s ranijim studijama u kojima je navedeno da deca retko prenose virus između sebe ili drugih ljudi, piše Gardijan.

Izveštaj je usledio nakon što je ove sedmice 260 radnika u školama u Džordžiji bilo sprečeno da počnu da planiraju ponovo otvaranje obrazovnih ustanova jer su bili zaraženi ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. To se desilo nakon letnjeg kampa. Iako su se svi u kampu, u kojem je bilo 600 mladih, pridržavali mera, uključujući i osoblje koje je nosilo maske, zaraza je otkrivena nakon što je jedan tinejdžer razvio simptome, a testiranje 344 osobe pokazalo je da je njih 260 zaraženo.

"Rezultati pokazuju da se virus bez problema širi u okruženju mladih preko noći, što rezultira visokom stopom infekcija među svim starosnim grupama, uprkos naporima odgovornih da sprovedu većinu preporučenih mera za sprečavanje prenošenja. Asimptomska infekcija je bila česta i potencijalno je doprinela neotkrivenom prenosu. Ovaj izveštaj nadopunjuje niz dokaza koji pokazuju da su deca svih uzrasta podložna infekciji i suprotno ranijim izveštajima, mogu igrati važnu ulogu u prenošenju", stoji u izveštaju CDC-a.

foto: Profimedia

Deo problema leži i tome, objasnio je harvardski epidemiolog Vilijam Hanage, što su mnoge zemlje ranije zatvorile škole, ostavljajući malo prostora za proučavanje da li se i kako virus prenosi među decom.

"Studije napravljene u domaćinstvima pokazale su da se deca retko zaraze i da retko prenose infekciju. Međutim, sve te studije počinju s identifikacijom osobe koja je zaražena, a zatim testiranjem osoba oko nje. Sada, jer deca imaju manju verovatnoću za ozbiljnu bolest ili simptome, to znači da će odrasla osoba biti identifikovana kao indeks slučaj.

A onda se pretpostavlja, ukoliko se utvrdi da je dete zaraženo, da je odrasla osoba prenela infekciju. Druga stvar je to što su škole zatvorene i što su se sprečavale druge interakcije među decom pa su bile i ograničene mogućnosti uspostavljanja kontakata putem kojih bi se virus mogao preneti. Dakle, nismo imali priliku da vidimo interakcije koje će se desiti u slučaju otvaranja škole", kazao je Hanage.

foto: Profimedia

Međutim, ističe da su posledice za decu mnogo veće ukoliko škole ostanu zatvorene, pod uslovom da je transimisija u zajednici mala.

"Ako je transmisija u zajednici velika ili ima tendenciju rasta, otvaranje škola bi to samo moglo pogoršati. Nije jasno koliko ", kazao je.

Situacija od koje sve zemlje strahuju jeste iskustvo Izraela, gde je brzo i potpuno otvaranje škola rezultiralo ponovnim oživljavanjem virusa. Deca su se u toj zemlji u maju vratila u škole, ali zbog širenja virusa već pre letnjeg raspusta zatvoreno je 100 škola, a hiljade učenika i nastavnika završilo je u karantinu.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja