BIO ČUDO OD INVESTITORA, A ONDA JE DOŠLA KORONA: Bafetova firma otpisala 10 milijardi dolara i otpustila 10.000 radnika!
Foto: Reuters

biznis

BIO ČUDO OD INVESTITORA, A ONDA JE DOŠLA KORONA: Bafetova firma otpisala 10 milijardi dolara i otpustila 10.000 radnika!

Planeta -

Beršir Hatavej u subotu je najavio otpis od 9,8 milijardi dolara i otkaz za 10.000 ljudi u svojoj jedinici delova aviona Precision Castparts, pošto je parndemija koronavirusa prouzrokovala problem u konglomeratu Vorena Bafeta.

Uprkos odlaganju, Berkšir tvrdi da je neto prihod u drugom kvartalu porastao 87 odsto zbog povećanja ulaganja u akcije, kao što je Apple Inc, jer su se tržišta oporavila.

Operativni profit je pao za 10%, podložan privremenim naletima osiguravajuće kuće Geico, budući da je pandemija prouzrokovala "relativno malu do tešku" štetu većini od 90 preduzeća u Berkširu.

Berkshire, koji je za najveću akviziciju u 2016. platio 32,1 milijardu dolara i koji je Bafet u to vreme nazvao jakom cenom, rekao je da je COVID-19 uzrokovao da aviokompanije smanjuju avionske narudžbe, značajno smanjujući potražnju za Precision-ovim proizvodima.

Bafet je tokom tromesečja pravio probleme avio-kompanijama, prodajući njihove akcije u iznosu od 6 milijardi dolara i poručio akcionarima 2. maja da je budućnost ove industrije postala "mnogo manje jasna za mene".

Berkšir je jun završio sa rekordnih 146,6 milijardi dolara gotovine i ekvivalenata, a kupio je samo 797 miliona dolara akcija u kvartalu.

Bafet je od tada rasporedio nešto gotovine, pristajući da otkupi nešto akcija Dominion Energi plina za 4 milijarde dolara i potrošeći više od dve milijarde dolara za akcije Banke Amerike.

Kurir.rs /Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track