HAOS U BELORUSIJI: Ima mrtvih u sukobima policije i demonstranata, građani blokirali specijalce! Čuju se eksplozije
Foto: Profimedia

neredi se nastavljaju

HAOS U BELORUSIJI: Ima mrtvih u sukobima policije i demonstranata, građani blokirali specijalce! Čuju se eksplozije

Planeta -

Policija je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera građane koji protestuju u centru Minska, hapšenja se nastavljaju, a kritična situacija je i u Brestu. Kako javlja beloruski MUP, najmanje jedan demonstrant je stradao tokom nereda.

Kako se navodi, demonstrant je pokušao da na policiju baci eksplozivno sredstvo, ali mu je eksplodiralo u ruci. Ka centru se kreće kolona vozila specijalnih snaga. Međutim, blokirali su ih automobili građana.

Bakljom je zapaljen autobus, a građani na policiju bacaju molotovljeve koktele.

Prethodno se u Kalvarijskoj ulici u centru beloruske prestonice okupilo nekoliko desetina ljudi, a policija je pokušala da ih rastera suzavcem i svetlećim granatama. Međutim, građani nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora nastavili su u grupama da pristižu u centar grada.

Situacija je napeta i u Brestu. Tamo je policija izašla sa štitovima i sukobila se sa demonstrantima. Bačene su svetleće granate, dok demonstranti bacaju na policiju kamenice, prazne flaše i kante za smeće.

1 / 5 Foto: Profimedia

Čuju se eksplozije. Narod se ne povlači. Policije je oko 50, a demonstranata oko 2.000. U Brest stiže policijsko pojačanje, javlja Sputnjik.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karajev je izjavio da MUP Belorusije neće dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji.

„Saopštavamo da nećemo dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji, za šta imamo dovoljno snaga i sredstava. Upozoravamo da će bilo kakvo narušavanje zakona biti zaustavljena, a krivci će snositi odgovornost prema zakonu“, istakao je ministar.

Ranije je saopšteno da je policija počela da hapsi potencijalne učesnike protesta opozicije kod spomenika Pobede u Minsku.

Podsetimo, u Belorusiji su u nedelju održani predsednički izbori na kojima je pobedu odneo predsednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

BELA KUĆA: Zabrinuti smo

Bela kuća saopštila je danas da je "jako zabrinuta" ponovnim izborom dosadašnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiji, na izborima sa spornim ishodom zbog kojeg su izbile demonstracije suzbijene veoma grubo.

"Pozivamo belorusku vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje i da se uzdrži od upotrebe sile", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Kejli Makinani.

"Zastrašivanje opozicionih kandidata i pritvaranje mirnih demonstranata i novinara stavilo je mrlju na izborni proces", dodala je ona.

Kurir.rs/Sputnik/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track