RAT U GAZI: Izrael tenkovima i avionima napao ciljeve Hamasa posle požara izazvanih zapaljivim balonima!
Foto: Profimedia / SAID KHATIB / AFP

nemiri

RAT U GAZI: Izrael tenkovima i avionima napao ciljeve Hamasa posle požara izazvanih zapaljivim balonima!

Planeta -

Izraelska vojska je danas saopštila da je prošle noći napala ciljeve islamskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze u odgovoru na balone sa zapaljivim napravama puštenim iz te palestinske enklave koje je vetar doneo na jug Izraela.

Veruje se da su te naprave izazvale najmanje 60 požara koji su u utorak izbili u pograničnom području.

"Borbeni avioni,helikopteri i tenkovi napali su više meta Hamasa u pojasu Gaze", navedeno je u vojnom saopštenju u kojem se dodaje da je ciljana "podzemna infrastruktura i osmatrački punktovi".

U proteklim danima baloni su više puta puštani iz pojasa Gaze u Izrael, a vojska je odgovorila osvetničkim udarima na pozicije Hamasa koji vlada tom teritorijom.

U jučerašnjim požarima povređenih nije bilo, a izraelske vlasti su najavile da će do daljeg biti zatvoren granični prelaz za prevoz robe Kerem Šalom prema pojasu Gaze, osim za osnovnu humanitarnu pomoć i gorivo.

Izrael smatra da je Hamas odgovoran za svo nasilje koje potiče iz pojasa u kome živi dva miliona stanovnika.

Hamas je zatvaranje prelaza osudio, označivši ga "agresivnom" koja svedoči o insistiranju Izraela da drži pod opsadom stanovništvo palestinske enklave što bi samo moglo dovesti do pogoršanja humanitarne situcaije.

Palestinski analitičari smatraju da je vatra iz Gaze ima za cilj da se izvrši pritisak na jevrejsku državu kako bi dozvolila da tom osiromašenom području stigne finasijska pomoć Katara.

Za razliku od Izraela Egipat je juče otvorio granični prelaz Rafa iz pojasa Gaze koji je mesecima bio zatvoren zbog pandemije korona virusa.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / SAID KHATIB / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track