SA NJOM BAJDEN PLANIRA U BELU KUĆU? Kamala Haris, kandidatkinja za potpredsednicu SAD, prozivala ga je gore nego Tramp
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER, EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

bruka

SA NJOM BAJDEN PLANIRA U BELU KUĆU? Kamala Haris, kandidatkinja za potpredsednicu SAD, prozivala ga je gore nego Tramp

Planeta -

Izbor Kamale Haris za demokratskog kandidata za potpredsednika SAD, zajedno sa Džoom Bajdenom kao predsedničkim kandidatom, odjeknuo je juče u američkoj javnosti.

Haris s jedne strane nije bio neočekivan izbor - među desetak žena o kojima se spekuliše kao mogući kandidati, Haris je od početka bio poznat kao favorit ili jedan od favorita.

Ali Harisin izbor bio je neobičan iz drugog razloga - nedavno je bila veoma kritična prema samom Bajdenu.

Naime, Haris nije bila samo Bajden suparnik u predizbornim izborima Demokratske stranke za predsedničkog kandidata, već i jedan od onih kandidata koji su ciljali na njega kao favorita kako bi ga srušili kako bi povećali svoje šanse u trci.

Ali Harisin napad na Bajdena u demokratskoj debati odjeknuo je posebno zbog snage kojom je napala svog stranačkog kolegu. Ova afroamerička senatorka i bivši kalifornijski državni tužilac usmerili su svoju polemičku oštricu, po kojoj je poznata, ka Bajdenu.

Predmet napada bili su Bajdenovi pogledi na prisilnu integraciju crnaca i belaca u južnim državama tokom 1960-ih i 1970-ih, i prevoz crne dece autobusima do škola koje pohađaju samo bela deca, kao i Bajdenovo prijateljstvo sa dva južna senatora koji su se protivili segregaciji.

Nakon što je Bajden pokušao da objasni da se protivi uredbi Ministarstva o školstvu o integraciji u školama, jer je verovao da lokalne vlasti treba da ostanu na vlasti, Haris je odgovorio: „Deo sam druge generacije integracije javnih škola u Berkliju, u Kaliforniji, skoro dve decenije. nakon odluke Vrhovnog suda u predmetu Brovn protiv Public Board of Education (ukidanje segregacije u obrazovanju). "

Bajden, koji je od 2008. do 2016. bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame, kasnije je priznao da ga je napad pogodio zato što su ona i njegov pokojni sin Bju Bajden, koji je umro od raka 2015., bili kolege i dobri prijatelji.

Ipak Haris se, nakon što se povukala iz trke, podržala Bajdena kao demokratskog kandidata i učestvovao u njegovoj kampanji. Tako je u junu sakupila 3,5 miliona dolara na virtuelnoj kolekciji donacija za kampanju za njega.

Harisova je takođe u aprilu 2019. rekao da veruje ženama koje su pozvale Bajden-a da ih je neprimereno dodirnuo ili zagrlio ili milovao, što se i sam Bajden izvinio obećavši da će u budućnosti biti oprezniji u poštovanju ličnog prostora drugih ljudi.

"Verujem im i poštujem ih jer su mogle ispričati svoju priču i naći hrabrosti da to učine", rekala je Harisova tada, ali i dodala da zna da je "Džo Bajden neko ko se zaista borio za žensko i žensko osnaživanje i za jednakost žena i devojaka ".

Komentar koji je Harisova dao u to vreme nije imao nikakve veze sa kasnijom, mnogo ozbiljnijom optužbom za seksualno zlostavljanje, koju je protiv Bajdena iznela njegova bivša pomoćnica u Senatu, Tara Rid. Bajden je potpuno odbacila optužbu, a njena optužba nikada nije rezultirala istragom ili optužnicom.

Osoblje Trampove kampanje objavilo je, odmah nakon Bajdenove najave Harisove za njegovog potpredsedničkog kandidata, video oglas u kome se dvojac zove "Usporeni Džo and lažna Kamala."

Katrina Pirson, savetnica za predizbornu kampanju predsednika Donalda Trampa, opisala je napade na sledeći način: "Do nedavno je Kamala Haris nazvala Džoa Bajdena rasistom i tražila izvinjenje koje nikada nije dobila. Jasno je da će lažna Kamala napustiti svoj moralni kod i pokušati da je sahrani.

Naravno, Haris nije zvala Bajdena rasistom - opet, ona mu je izričito rekla: "Ne verujem da ste rasista."

Tramp, Bajdenov protivnik na izborima, takođe je komentarisao njene napade. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da je iznenađen Bajdenovim izborom, jer je Haris bio "veoma, veoma nestašan" prema njemu tokom debate.

Međutim, Trumpova napomena prilično je neobična s obzirom na njegove krajnje uvredljive komentare o Bajdenu. Tramp i njegovi odani republikanci i politički komentatori već mesecima agresivno promovišu Bajdenovu naraciju kao osoba koja pati od demencije ili sličnog oblika kognitivnog opadanja, ukazujući na njegove brojne gafte i mucanje te povremeni gubitak misli kao dokaza.

Kurir.rs/Indeks.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track