OPASNO PREPUCAVANJE SAD I IRANA SA ODUZIMANJEM TANKERA: Misteriozno nestala 4 broda, Iran tvrdi da je sve Trampova laž!
Foto: Profimedia / AFP

put nafte

OPASNO PREPUCAVANJE SAD I IRANA SA ODUZIMANJEM TANKERA: Misteriozno nestala 4 broda, Iran tvrdi da je sve Trampova laž!

Planeta -

Zvaničnici Irana negirali su tvrdnje Amerike da je zaplenila irannske tankere koji su prevozili naftu U Venecuelu, tvdreći da je reč o američkoj propagandi i nastavku pritisaka na ovu zemlju, a dan nakon incidenta sa tankerima u Omanskom zalivu.

Iranski ambasador u Karakasu Hodžat Soltani demantovao je navode o zapleni, objavila je danas agencija IRNA.

"Ova vest je još jedna laž u psihološkom ratu od strane američke propagandne mašine. Terorista Tramp ne može lažnom propagandom da se oporavi od poniženja i poraza koji mu je naneo Iran", naveo je Soltani.

Tankeri, koji su prema izveštajima zapadnih medija oduzeti, "nisu ni iranski, niti njihovi vlasnici iz Irana, nititu su poovili pod iranskom zastavom i nemaju nikakve veze sa Iranom", rekao je Soltani.

Naime, mesec dana nakon navodne američke zaplene 4 iranska tankera sa 1,1 miliona barela nafte namenjene Venecueli, ne zna se gde su nestali ti brodovi.

Neposredno nakon prošlomesečne zaplene, federalni tužilac u Vašingtonu podneo je civilnu tužu u kojoj se navodi da je prodaju iranske nafte Venecueli ugovorio biznismen Mahmud Madanipur koji je povezan sa Iranskom Revolucionarnom gardom, za koju SAD tvrde da je strana teroristička organizacija, ali su pravni eksperti odmah prokomentarisali da će je nemoguće sprovoditi odluke američkog suda u međunarodnim vodama.

Jedan visoki zvaničnik američke administracije je ukazao da 4 tankera nisu zaplenjena uz korišćenje vojne sile, kao ni da tankeri nisu fizički zaplenjeni.

Vašington je, naime, zapretio sankcijama vlasnicima brodova, osiguravajućim kompanijama i posadi ukoliko ne predaju tovar namenjen Venecueli, preneo je AP.

Reč je o brodovima "Bela", "Bering", "Pandi" i "Luna". Lokacija 4 tankera je i dalje nepoznata, a njihovi kapetani su još pre nekoliko nedelja predali lokatore kako bi prikrili svoje kretanje i mesto boravka.

Za sada, ovi tankeri se vode kao oštećeni ili prodati u staro gvožđe.

Kurir.rs / Xinhuanet, Tanjug Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja